Nytt försök av Hangö och Raseborg att få delta i sysselsättningsprojekt

Hangö och Raseborg – här representerade av stadsdirektörerna Denis Strandell och Ragnar Lundqvist – samarbetar. Bild: Lina Enlund

Hangö och Raseborg gör ett nytt försök att få delta i Arbets- och näringsministeriets kommunala sysselsättningsprojekt. I vintras fick back på sin ansökan, men nu lämnar man in en ny.

– Vår ansökan är uppdaterad och vi har väl fått vissa hoppingivande signaler, säger Anders Walls (SFP) som är ordfröande för stadsstyrelsen i Raseborg.

De nu aktuella sysselsättande kommunförsöken är ett projektet som ska pågå från våren 2021 till juli 2023. Målet med projektet är att matcha arbetslösa med lediga arbetsplatser.

Kommuner och städer kunde antingen ensamma eller tillsammans söka till försöket inom sitt NTM-område. Ett krav för att få delta var att antalet invånare är minst 30 000 sammanlagt. Det uppfyller Raseborg och Hangö tillsammans.

I vintras gjorde man ett första försök och skickade in en gemensam ansökan. Men då fick man inte grönt ljus.

– Det var en besvikelse. Samtidigt visste vi ju nog att konkurrensen var mycket hård, säger Walls.

Ministeriet motiverade då sitt nej med att städernas projektplan var väldigt allmän och saknar konkreta åtgärder. Kundmängden i de två städerna ansågs liten och de potentiella sysselsättande effekterna skulle därför vara små.

Nu gör städerna ett nytt försök. I måndags fattade respektive stadsstyrelse om att man lämna in en ny ansökan.

– Det här är något vi tror på väldigt hårt och det skulle var viktigt att vår ansökan nu godkänns. Vi har ett bra samarbete med Raseborg här, men ytterst är det ju sedan ett politiskt beslut, säger Lasse Tallqvist, kanslichef i Hangö.

Mer läsning