Nya perspektiv och tankegångar ska hjälpa föräldrar

Arrangörer. Mervi Granlund och Virpi Nippola från finska Hem och skola vill ge föräldrar verktyg som de kan använda i uppfostran. Bild: Harald Grönstrand

Finska hem och skola bjuder på en föreläsning som ska ge föräldrar nya tankegångar och verktyg för uppfostran. Ifall efterfrågan är stor kan man ordna fler evenemang i framtiden.

Hangös finska Hem och skola har under de senaste åren ordnat många evenemang som riktat sig mot skolan och eleverna. Men nu vill föreningen ge mer till elevernas föräldrar, så den 18.12 ordnar man en föreläsning där Jari Koponen berättar om hur man som förälder kan hantera konflikter som kan uppstå hemma.

– Det är viktigt att veta hur man tacklar barns aggressioner och inte riktar sin frustration på barnet. Många är ensamma med sina tankar om uppfostran, och med föreläsningen hoppas vi kunna ge föräldrar nya tankegångar och verktyg de kan använda hemma, säger Mervi Granlund som är lärarrepresentant i finska Hem och Skola.

Föreläsningen som är på finska ordnas i auditoriet i Haagapuiston koulu. Själva föreläsningen börjar klockan 18, men före det bjuder föreningen på glögg och pepparkakor.

– Vi vet inte om det kommer 15 personer eller 55 personer. Men är intresset stort kan vi ordna fler föreläsningar i framtiden, säger Granlund.

Vill utveckla verksamheten

Tidigare har föreningen ordnat diskussionskvällar, men föreningens sekreterare Virpi Nippola berättar att man inte tidigare ordnat föreläsningar för föräldrar.

– Vi kom på idén på höstmötet. Och det är viktigt att diskutera sådana här saker. Ifall man stöter på något problem hemma kan det växa till stora proportioner utan orsak, men ifall man talar med andra kan man få ett nytt perspektiv och kanske se att problemet man stött på inte är så stort, säger Nippola.

– Och alla barn har sina egna utmaningar. Vi vill hjälpa föräldrarna att hantera dem, säger Granlund.

Föreläsaren Jari Koponen marknadsför sig bland annat som samarbetspedagog och "utbildare i ilska". I sina föreläsningar lyfter han bland annat fram hur man på ett konstruktivt sätt kan uttrycka ilska utan att det går ut över övriga känslor eller familjemedlemmar.

– Vi vill kunna erbjuda något professionellt till de som kommer till föreläsningen. Alla välkomna och det kostar inget, säger Granlund.

Mer läsning