Nya lösningar måste utvecklas

Regionens största hästtävlingsevenemang är i gång. Seahorse Week lockar besökare från hela regionen, och evenemanget är välkänt bland hästfolk i hela Finland.

Bakom arrangemangen ligger mycket arbete, varav en stor del gjorts parallellt med den vanliga verksamheten som stallet i Hangö har. Det enda sättet som gör det här möjligt är genom stort engagemang och talkokrafter.

Samma gäller för de flesta större evenemangen som ordnas, både i Hangö och nationellt. Bakom regattan står otaliga timmar arbete av frivilliga som ställer upp i vått och torrt. Detsamma gäller vid sexornas VM, Le Petit festival och alla övriga otaliga evenemang som ordnas i Hangö under sommaren.

Så när Hangös egen pridefestival tar paus på grund av brist på medarrangörer är det förståeligt. Evenemanget är mycket omtyckt trots sina få år på nacken, men ifall det inte finns ett intresse för att vara med och hålla i trådarna finns det inte många alternativ till att ta en paus.

Problematiken med att hitta individer som engagerat vill hjälpa till att dra ett evenemang är långt ifrån nytt. Otaliga föreningar i landet har länge kämpat med att föryngra medelåldern bland medlemmarna, och trots att de som är kvar i föreningarna mer än gärna ställer upp så finns det allt färre som har möjligt att ge av sin tid när det gäller.

Verksamheten på Brankis är ett exempel på det här fenomenet. Trots att de allra flesta Hangöborna vill se verksamhet i huset är det väldigt få som vill ställa upp och arrangera eller utveckla verksamheten. Under höstens diskussionsmöten om Brankis utbrast en av deltagarna att allt som behövs för att få Brankis att överleva är en eldsjäl.

Men de här eldsjälarna är utrotningshotade i vårt land, och har redan länge varit det. Det finns inte längre personer som gratis ställer upp i alla sammanhang i vått och torrt. Talkoandans tidevarv är nära sitt slut, med undantag av till exempel husbolag som vill röja upp på bolagets gemensamma gård varje höst eller vår.

Men i de fallen är motivationen också annorlunda, hela bolaget sparar nämligen pengar när alla hjälper till. Det är en ekonomisk orsak som får alla att ställa upp.

Att ordna evenemang med talkokrafter är en risk nu för tiden. Eldsjäl eller inte, ifall Hangö pride inte hittar nya lösningar till nästa år lär evenemanget rinna ut i sanden.

Mer läsning