Nya företag stöder Östersjön

Cykla för ett renare hav. Företagen Wheelström och DROPP jobbar tillsammans för våra känsliga kustvatten.Bild: Angelina Ilmast

Tidigare berättade HT om företaget DROPP som bidrog till att man kunde installera ett mätinstrument på Tvärminne Zoologiska station. Nu sprider sig den goda viljan som ringar på vattnet.

– Det kändes naturligt för oss att stödja forskningen vid Tvärminne zoologiska station. Det är många som har en personlig relation till våra kustnära vatten. Man simmar och seglar på Östersjön och bor nära havet. Det fiffiga med det här mätinstrumentet är att det förser forskarna med data i realtid, så de kan följa upp bland annat syrehalten i havet.

Det berättar Rina Raikamo, vd för familjeföretaget Wheelström, som gör ett nytt finskt elcykelmärke. Tillsammans med företaget DROPP beslöt de sig att köra en gemensam kampanj för att samla ihop ytterligare medel till det mätinstrument som donerats till zoologen. Företaget har tagit fram tjugo exemplar av en specialdesignad cykel för att få ihop 4000 euro. Det betyder att 200 euro doneras till forskningen.

Raikamo berättar om idén bakom en elcykel:

– Elcykeln utgör en effektivt och miljövänligt sätt att ta sig fram. Du kan till exempel ta dig till jobb i friska luften utan att behöva hoppa i duschen när du kommer fram. Den kan också vara ett alternativ om man vill ta sig fram snabbt där det är livlig trafik.

Cyklarna fungerar med en eldriven motor som kan laddas hemma, som vilken surfplatta som helst. För att motorn skall fungera krävs det att man trampar, men motståndet är mindre än på en vanlig cykel. Vill man trampa helt manuellt går det också.

Cyklarna kan beställas via Wheelströms nätbutik och kan antingen avhämtas i butiken i Helsingfors eller skicka hem via post.

– Då måste man montera pedalerna och svänga styret, annars skulle cykeln bli för skrymmande att frakta. Men det följer noggranna instruktioner med.