Som tur är går det idag snabbt och enkelt att låna pengar. Tack vare tekniska framsteg behöver man inte längre sätta på sig sin finaste kostym och knalla ner till det lokala bankkontoret för att be en om ett lån - man kan ansöka om ett lån hemifrån via sin dator, surfplatta eller till och med från sin telefon. Lånet kan beviljas inom några minuter och pengarna kan finnas på kontot inom ett par dagar. Låter inte det fantastiskt?

Men hur kan bankerna bevilja ett lån utan ett fysiskt möte med låntagaren?

När man skickar in en låneansökan via långivarens webbsida, eller via sms, skickar långivaren i sin tur en förfrågan till ett kreditupplysningsföretag. Det går snabbt och per automatik. Det långivaren vill veta är hur låntagarens privatekonomi ser ut och det hämtar därför ett utdrag, eller en kreditvärdering, som visar till exempel:

• Skulder. Både öppna skuldsaldon och betalningsanmärkningar.

• Inkomstuppgifter från Skatteverket och Försäkringskassan

• Familjesituation; barn och civilstatus

• Ålder. 18 år är minsta godtagbara ålder för att få låna pengar.

• Boplats. Har man flyttat utomlands kan det vara svårare att få ett lån

Allt detta och ännu mer, får långivaren veta med hjälp av en kreditvärdering. Sedan är det upp till långivaren att tolka utdraget och olika långivare har olika riktlinjer för vem som är en godtagbar låntagare. Många långivare har tidigare gjort kreditvärderingen med hjälp av UC (Upplysningscentralen), men idag finns det flera andra alternativ till UC.

Varför vill man undvika UC?

Många långivare vill idag undvika UC, eftersom att det är dyrt och bättre alternativ har dykt upp på marknaden. Enligt UC sjunker en persons kreditvärde varje gång någon efterfrågar en kreditupplysning på personen, vilket kan leda till orättvisa nedvärderingar eftersom att det inte bara är banker som tar kreditupplysningar.

Som tur är finns det många långivare som inte använder sig av UC. Men hur hittar man dom? Det kan kännas tröttsamt att leta i djungeln av långivare som finns på marknaden. Därför har den nya tjänsten lanautankreditupplysning.se samlat ihop marknadens alla UC-fria lån som finns tillgängliga för svenska låntagare. Här kan man lära sig allt om privatekonomi och lån utan UC, samt jämföra långivare och hitta rätt i det enorma utbud som finns. I Finland kan Matchbanker.fi rekommenderas. Notera att denna hemsidan är endast tillgänglig på finska.

Så istället för att leta i blindo, besök Låna utan Kreditupplysning eller Matchbanker och jämför alla pålitliga långivare som inte använder sig av UC.