Ny musik och kända visor på pianoafton

Bild: Kristoffer Åberg

Kompositören, producenten och musikern Thomas Enroth är aktuell med en serie konserter i höst. Den 11 oktober kommer han till Hangö.

Konsert

Thomas Enroth hade egentligen tänkt vara ledig för att skapa ny musik under hösten, men det blev inte så.

– Efter Skymning Gryning var tanken att ta en paus, men jag kände att jag vill fortsätta på samma spår lite till, så jag sköt fram min ledighet till efter jul, säger han.

I stället har konsertserien Flyttfågeln tagit form. Det är en pianoafton med instrumental musik, till största delen komponerad av Thomas Enroth men med inslag av kända finlandssvenska visor som Höstvisan och Plocka vill jag skogsviol.

Oratoriet Skymning Gryning som Enroth skrev tillsammans med Thomas Lundin till Finlands 100-årsjubileum blev en succé. Pianoaftonen Flyttfågeln är besläktad med oratoriet, men med en stor skillnad – konserten innehåller ingen sång. I stället spelar sex musiker från symfoniorkestern Orchestra Aurora Finlandica och Enroth själv på piano det som på affischen beskrivs som "En rörande resa genom livet".

Pianoaftonen innehåller musik varvat med historier om hur styckena kommit till.

– Kvällen är en kompott av vad jag gjort hittills. Jag binder samman den folkliga musiken med klassisk musik, säger Enroth.

Under kvällen spelas också låtar från den nya skivan som Thomas Enroth gett ut.

Det är en utmaning att locka publik så det går ihop ekonomiskt då man framför endast instrumental musik.

– Jag vill ge publiken en mäktig och stor upplevelse. I en stressig tid kan det vara skönt att bara sitta och lyssna till musik.

Thomas Enroth har varit van att vara lite i skymundan under framträdandena vid sitt piano eller sin flygel. Nu kommer han för en gångs skull att befinna sig längst fram på scenen.

Konserten äger rum i Hangö stadshus festsal, torsdagen den 11 oktober klockan 19.