Ny fiberoptisk kabel nådde Hangö – ökar stadens konkurrenskraft

Välkomnar investering. Stadsdirektör Denis Strandell, Patrik Gustafsson från C-fiber och frihamnens vd Johan Sandin var på plats när kabeln anlände till Hangö. Bild: Harald Grönstrand

På måndag eftermiddag anlände en del av den fiberoptiska undervattenskabeln som företaget Eastern Light ska installera mellan Stockholm och Kotka. Kabeln kommer också att gå i land i frihamnen i Hangö.

På måndag eftermiddag anlände det svenska kabelläggningsfartyget Pleijel till Hangö. Fartyget hade med sig en del av kabeln som Eastern Light ska installera mellan Kotka och Stockholm.

– Kabeln kommer att öka Hangös konkurrenskraft. Om två veckor kommer bolagets shore crew att komma och börja borra under stranden för att få in kabeln på 10 meters djup, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Han berättar att en stor del av området som kabeln kommer att dras genom är Natura-område, men eftersom kabeln borras under havsbotten kommer den inte att störa miljön.

Fraktar. Det är det svenska kabelläggningsfartyget Pleijel som anlände med kabeln. Bild: Harald Grönstrand

– Kabeln i sig för inte med sig mer jobb till hangö, men den är en del av en infrastruktur som möjliggör resten, säger Strandell.

Han syftar på den tänkta datacentralen i Koverhar. Sjökabeln C-Lion är redan dragen till området, och med Eastern Light kommer kapaciteten att öka ytterligare.

– Så hoppas vi också att kabeln Arctic Connect kommer att dras här, säger Patrik Gustafsson från C-fiber.

Denis Strandell håller med.

– Vi hoppas att det här ökar intresset för Hangö.

Mer läsning