Ny aktör i Frihamnen – Assistor och Uuttera går samman

Slås samman. Assistor och Uuttera hoppas att det nya bolaget kommer att stärka företagens marknadsställning. Bild: Nina Ahtola

Logistikföretaget Assistors fordonslogistik och speditionsföretaget Uuttera går samman den 1 maj 2019. Med det nya bolaget Assistor-Uuttera hoppas man stärka sin marknadsställning.

Assistors personal och kunder inom fordonslogistiken kommer att gå över till det nya bolaget. Bolagets runt 130 anställda inom fordonslogistiken i Hangö, Åbo och Esbo samt 17 bilmärken och kunder kommer att gå över till det nya bolaget där den nuvarande ägaren Veho-koncernen kommer att vara majoritetsägare.

Assistors nuvarande vd Perttu Piri fortsätter som vd för det nya bolaget Assistor-Uuttera Oy. Uutteras nuvarande vd Lasse Niemi kommer att ingå i det nya bolagets ledningsgrupp samtidigt som han fungerar som ersättare för vd:n.

– Vi har förhandlat snabbt och i positiv anda. Vi såg att vi tillsammans kan bygga en helhet som är bättre för våra kunder, säger Perttu Piri.

Det att sammanslagningen sker den 1 maj beror på praktiska orsaker. Fram till sammanslagningen kommer bolagen att fungera som skilda självständiga bolag.

– Vi ser att vi är en vägvisare inom branschen, och vi har investerat mycket i it-lösningar. Det är kanske en klyscha, men tillsammans med Uuttera får vi en helhet som är mer än summan av sina delar, säger Piri.

– Vi ser fram emot att få bygga ny tillväxt med Uuttera, som är känt på marknaden speciellt för sin förstklassiga speditionsexpertis. Arrangemanget föder två affärsverksamheter, fordonslogistik samt reservdels- och materiallogistik, som vi kommer att utveckla kundcentrerat, säger Piri i ett pressmeddelande.

Nya möjligheter

På Uuttera ser Lasse Niemi det nya bolaget som en möjlighet till ny utveckling och nya investeringar.

– Vi har länge varit grannar och konkurrenter. Men tillsammans så kommer vi att vara väldigt starka, säger Niemi.

Enligt Niemi kommer också sammanslagningen att öppna för nya möjligheter för de anställda.

Gör affären det möjligt för er att få nya kunder?

– Absolut, det är målet. Assistor har väldigt fina it-lösningar, och vi har fina hallar. Vi strävar efter att ha en lönsam verksamhet, säger Niemi.

Under hösten samarbetsförhandlade Uuttera och sade upp 30 personer, vilket var hälften av deras anställda. Lasse Niemi säger ändå att samarbetsförhandlingarna inte är en av orsakerna till att man nu skapar bolaget Assistor-Uuttera.

Orsaken bakom samarbetsförhandlingarna var att företaget förlorade sin största kund till logistikföretaget SE Mäkinen, som i sin tur anställt mer personal under hösten.

– Jag förstår Assistors och Uutteras arrangemang. När vi ser på branschen med billogistik är det logiskt, säger Iiro Mäkinen, vd på SE Mäkinen.

Han vill ändå inte spekulera mer i det nya bolaget.

– Det är normal affärsverksamhet, säger Mäkinen.

Assistor är ett dotterbolag till Veho-koncernen, och Uuttera är en del av Helkama-koncernen.

Mer läsning