Nu får ögonpatienter vård i Ekenäs

Närmare. Ögonmottagningen vid Mehiläinen Ekenäs är också till för Hangöbor som exempelvis behöver injektioner i ögonen. Nu slipper de åka till Lojo eller Helsingfors för just den här vårdformen. Bild: VN-arkiv

Företaget Mehiläinen Ekenäs, HUS klinik för ögonsjukdomar och Raseborgs sjukhus inledde sitt länge planerade samarbete kring ögonsjukdomar i december. Det gagnar även Hangöborna.

Mehiläinen Raseborgs enhet i Ekenäs erbjuder sedan början av december vårdtjänster för västnyländska ögonpatienter. Det är fråga om ett samarbete mellan Mehiläinen, HUS klinik för ögonsjukdomar och Raseborgs sjukhus.

– Det här är mycket bra, summerar Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander – för den ögonvård som HUS erbjuder vid Mehiläinen Ekenäs gäller naturligtvis också Hangöborna.

Hon säger att man kommer till den nya kliniken med remiss.

– Precis som med annan specialistvård krävs en remiss av ens vårdande läkare.

Den nya ögonmottagningen är ett resultat av att föreningen Svenska synskadade i Västnyland uppvaktade Raseborgs sjukhus med önskemål om en ögonavdelning på sjukhuset i slutet av mars i fjol.

Vården kommer närmare

Målet är att erbjuda högklassiga närtjänster för HUS kunder i Västnyland. Tidigare har västnylänningarna erbjudits den här typen av ögonvård i Lojo och Helsingfors.

– Vi erbjuder mottagning, basundersökningar och ögoninjektioner vid enheten i Ekenäs, säger enhetschefen Eva-Maija Nyholm.

Hon konstaterar att samarbetet är ett bra exempel på hur privata respektive offentliga vårdproducenters kunnande och kapacitet kompletterar varandra.

– Vid ögonsjukdomar krävs ofta upprepade behandlingar. Det blir lättare att förverkliga vården och behandlingarna då den kan ges nära klienten, säger Peter Braskén, chefsläkare på Raseborgs sjukhus i Ekenäs och får medhåll av överläkare Jukka Moilanen vid HUS ögonklinik.

Mer läsning