Norjan uusi suurlähettiläs on erityisen kiinnostunut elinkeinoelämästä ja puolustusyhteistyöstä

Kattava ohjelma. Norjan suurlähettiläs Dag Stangnesin vierailu Hangossa alkoi Norjan konsulaatissa Hangossa satamassa. Konsuli Anders Ahlvik ja Hangon sataman markkinointipäällikkö Nina Häggroth vastasivat päivän ohjelmakokonaisuudesta Bild: Johanna Lindholm

Norjan uusi suurlähettiläs on erityisen kiinnostunut elinkeinoelämästä ja puolustusyhteistyöstä Suomi ei suinkaan ole tuntematon maa maamme uudelle Norjan suurlähettiläälle, Dag Stangnesille. Sen lisäksi, että hänen juurensa ovat Suomessa, maa oli myös ensimmäinen, jossa hän vieraili lapsena. Nyt hän haluaa edistää Norjalle ja Suomelle tärkeitä yhteisiä asioita.

Dag Stangnes on toiminut syksystä alkaen Norjan suurlähettiläänä Suomessa. Hän on aloittanut tehtävässään vierailemalla muutamissa maan yhdestätoista kunniakonsulaateista. Perjantaina vuorossa oli Hanko, jossa isäntänä toimi konsuli Anders Ahlvik.  

– Vierailu Hangossa, Suomen eteläisimmässä konsulaatissa, on tärkeä. Minulle on hyväksi saada tutustua Suomen eri osiin.

Suurlähettiläs on saapunut Hankoon juuri ennen haastattelua, eikä ole oikein ennättänyt tehdä muuta kuin käydä läpi päivän ohjelman ja nauttia satamakonttorissa kupin kahvia myös Hangon sataman toimitusjohtajana toimivan Ahlvikin sekä sataman markkinointipäällikkö Nina Häggrothin kanssa.

Päivästä tuli kiireinen. Rotaryjen kanssa nauttimansa lounaan yhteydessä suurlähettiläs piti esitelmän maiden välisistä suhteista. Sen jälkeen ohjelmassa oli vierailu Forcitin tehtaalla, jolla on oma divisioona myös Norjassa sekä tapaaminen kaupunginjohtajan kanssa. Illalla vuorossa oli perinteinen lipeäkalaillallinen Ravintola Makasiinissa.

– Minähän tulen Pohjois-Norjasta, lipeäkalan maasta, ja arvostan suuresti tätä perinnettä.

Puolustusyhteistyö ja kaupankäynti

Stangnesin sydäntä lähellä olevia asioita ovat etenkin maiden välinen puolustusyhteistyö ja kaupankäynti.

– Yhteiset maanpuolustukselliset asiat käyvät yhä tärkeämmiksi. Minulla on tapana sanoa, että EU:n ulkopuolella olevan Norjan paras ystävä EU:ssa on Suomi. Natoon kuulumattoman Suomen paras ystävä Natossa on puolestaan Norja.

Kaupankäynti on toinen ydinasia.

– Maidenvälisen kaupan lisäämiseksi on tehtävissä paljon. Sen arvo on tällä hetkellä alle 2 miljardia, ja kasvupotentiaalia on reilusti.

Esimerkkinä onnistuneista kaupoista, hän mainitsee yritykset Kongsberg ja Telenor sekä Petter Stordalenin hotellit ja matkailuimperiumin, jossa Norja on lisännyt vaikutusvaltaansa ja omistustaan Suomen markkinoilla molempia maita hyödyttävällä tavalla. Lisäesimerkki rajapinnoista Hangon sataman kanssa on ympäristöystävällinen Green Shipping, joka jo huomioidaan toiminnassa.

Myös Anders Ahlvik näkee tässä mahdollisuuksia hedelmälliseen yhteistyöhön:

– Koen, että suurlähettiläällä on paljon elinkeinoelämän osaamista, joka on tärkeätä minulle ja Hangon satamalle.

Stangnes korostaa ennen päivän seuraava ohjelmaa, että Suomi on tärkeä hänelle myös henkilökohtaisella tasolla.

– Perheellämme on kaksi suomalaista sukuhaaraa. Olen varttunut Tromsössä Pohjois-Norjassa. Suomi oli siellä luonnollinen naapurimaa. Ensimmäinen ulkomaanmatkani lapsena suuntautui Suomen Lappiin. Kävin Suomessa paljon ennen Ruotsia.

Mer läsning