Norges nya ambassadör brinner för näringsliv och försvarsfrågor

Goda relationer. Norges ambassadör Dag Stangnes och konsul Anders Ahlvik ser framemot att jobba kring bland annat gemensamma näringslivsfrågor Bild: Johanna Lindholm

Finland är ingalunda obekant för vårt lands nya norska ambassadör, Dag Stangnes. Förutom att han har rötter i Finland, var Finland också det första land han besökte som barn. Nu vill han främja viktiga gemensamma frågor för länderna.

Sedan i höstas har Dag Stangnes varit norsk ambassadör i Finland. Under sin första tid har han besökt några av landets elva honorärkonsulat. I fredags stod Hangö i tur, med konsul Anders Ahlvik som värd.

– Det är viktigt att besöka Hangö, som ju är Finlands sydligaste konsulat. Jag ser det som viktigt att komma runt och bekanta mig de olika delarna av Finland.

Till Hangö har han anlänt strax innan intervjun, och inte hunnit så mycket mer än dricka en kopp kaffe på hamnkontoret med Ahlvik, som ju också är vd för Hangö hamn, och hamnens marknadsföringschef Nina Häggroth, för att gå igenom dagens program.

Det blev en bråd dag. Efter en lunch med Rotary där ambassadören höll ett föredrag om ländernas relationer, följde ett besök på Forcits fabrik som också har en egen division i Norge samt träff med stadsdirektören. På kvällen var det dags för den traditionella lutfiskmiddagen på Restaurang Magasinet.­

– Jag kommer ju från Nordnorge, lutfiskens land, och uppskattar stort den här traditionen.

Försvar och handel

De frågor som står Stangnes nära hjärtat är dels ländernas försvarssamarbete, dels handeln.

– Gemensamma försvarsfrågor blir allt viktigare. Jag brukar säga att Norge, som står utanför EU, har sin bästa EU vän i Finland. Finland som inte är med i Nato, har Norge som sin bästa vän där.

Handeln är en annan kärnfråga.

– Det finns mycket att göra för att öka handeln länderna emellan. I dag ligger den under 2 miljarder, en siffra som har potential att växa.

Som exempel på lyckade affärer, nämner han bolagen Kongsberg, Telenor och Petter Stordalens hotell och reseimperium där Norge har ökat sitt inflytande och sitt ägande på den finska marknaden på ett sätt som gynnar båda länder. Ytterligare ett område som har beröringspunkter till Hangö hamn är miljövänlig Green Shipping, som man redan jobbar med.

Också Anders Ahlvik ser här möjligheter till ett fruktbart samarbete:

– Jag ser att ambassadören har en stor kompetens inom näringslivet som är viktig för mig och för Hangö hamn.

Innan det är dags för nästa programpunkt, betonar Stangnes att han på det personliga planet också känner för Finland.

– I vår familj har vi två finländska släktlinjer. Jag är uppvuxen i Tromsö i Nordnorge. Där var Finland ett naturligt grannland. Mitt första utlandsbesök som barn var till Finska Lappland, jag besökte Finland långt innan Sverige.

Mer läsning