Nils-Åke Nyberg har gått bort

Borta. Nils-Åke Nyberg gick bort i söndags. Bild: VN-arkiv

I söndags gick Hangöprofilen Nils-Åke Nyberg bort. Han blev 90 år gammal.

Hangöbon Nils-Åke Nyberg gick bort i söndags i en ålder av 90 år. Nyberg var en verklig profil i Hangö och med start 1955 började han skriva om sport för Hangötidningen, någonting han slutade med först 2016. Vid det tillfället var det knappast någon i Hangös eller Västnylands idrottskretsar som inte visste vem Nyberg, eller NÅN som han använde som signatur, var. Under sina 61 år som Hangötidningens sportskribent skrev Nyberg om allt från handboll, friidrott, volleyboll till styrkelyft, bordtennis och bowling.

– Förstås visste jag att den dagen då jag stiger åt sidan skulle komma någon gång och det blev nu. Det har varit en fin tid, men nog känns det litet synd tillika, sade Nyberg till HT när han hade bestämt sig för att sluta.

Men Nyberg gjorde också betydligt mera för idrotten i Hangö än att lyfta upp den i tidningsspalterna. 1937 blev han medlem i Hangö IK och under åren hann han vara med om allt från Hickens avancemang till mästerskapsserien i fotboll 1962 till Hickens ligakval mot stora HJK på 1990-talet. Några år efter att Hicken var ett mål från att nå ligan kallades Nyberg dessutom till föreningens andra hedersordförande.

Mer läsning