Nelisenkymmentä henkeä siivosi Hangon rantoja – "Rantojen siivoaminen on valtavan konkreettista auttamista"

Nelisenkymmentä henkeä kerääntyi torstaina siivoamaan Regattarannan ranta-alueita. Vuodesta 2014 alkaen järjestetty Siisti Biitsi –projekti houkuttelee vuosi vuodelta yhä useampia mukaan rantojen siivoustalkoisiin.

– Suurin ongelma ovat ihan tavalliset ihmiset, jotka heittelevät roskia ympäriinsä.

Näin sanoo yhdistyksen Pidä saaristo siistinä projektikoordinaattori Atte Lindqvist. Hän ja nelisenkymmentä muuta kerääntyivät torstaina siivoamaan roskia Regattarannalta.

– Siivosimme viime vuonna 108 rantaa. Rantojen siivoaminen on valtavan konkreettista auttamista. Aluksi näkee, miten roskainen ympäristö on, ja siivoamisen jälkeen, miten erilaiselta kaikki näyttää, toteaa Lindqvist.

Tänään rannalle siivoamaan kerääntyneet ovat Ålandsbankenin työntekijöitä, jotka osallistuvat pankin Hangossa järjestämään koulutukseen.

Hangon rantojen siivoustalkoisiin osallistui torstaina nelisenkymmentä henkeä. Bild: Harald Grönstrand

– Ålandsbanken haluaa innostaa myös henkilökuntansa mukaan näihin hankkeisiin. Olemme olleet mukana Siisti Biitsi –projektissa alusta alkaen ja Itämeri-hankkeen puitteissa olemme tähän mennessä jakaneet 2,3 miljoonaa euroa Itämeren auttamiseksi, kertoo Ålandsbankenin Suomen aluejohtaja Anne-Maria Salonius.

Ålandsbanken lahjoittaa nimittäin 0,2 prosenttia niin kutsuttujen Itämeritiliensä talletuksista hankkeisiin, joilla pyritään pitämään Itämeri elävänä. Tänä vuonna on jo jaettu 300 000 euroa.

– Olemme olleet mukana Siisti Biitsi – projektissa alusta alkaen ja ympäristökasvatus on tärkeätä, sanoo Salonius.

Anne-Maria Salonius Ålandsbankenista kertoo, että pankki jo pitkään on tukenut erilaisia Itämerihankkeita. Bild: Harald Grönstrand

– Ympäristökasvatukseen panostaminen on tärkeätä, koska roskaajia ovat täysin tavalliset ihmiset. Varojen saaminen siihen on kuitenkin melko vaikeata, toteaa Lindqvist Pidä saaristo siistinä –yhdistyksestä.

Yksi tapa itse kullekin vetää kortensa kekoon on, että kokoaa talkooryhmän ja ottaa yhteyttä Pidä saaristo siistinä –yhdistykseen. Siivoustuloksista voi sitten raportoida rannikon siivoustalkoita koordinoivalle Siisti Biitsi –projektille.

– Ja me voimme tarvittaessa tarjota jätesäkkiapua, toteaa Lindqvist.