Naisenergiaa ja huvilahistoriaa

Anna Wichmann ihastui luhistumaisillaan olevaan Villa Ljungbohon ja kunnosti sen entiseen kukoistukseensa. Bild: Moa Aulanko

Hanko on tunnettu monista ainutlaatuisista huviloistaan, joista yksi, Villa Ljungbo, sijaitsee aivan Hangon sisääntuloväylän varrella. Huvila seisoi pitkään tyhjillään, ränsistyneenä ja purku-uhanalaisena, kunnes Anna Wichmann eräänä päivänä pyöräili sen editse ja ihastui.

Meri on aina kiehtonut Anna Wichmannia ja se yhdistettynä Hangon vanhoihin huviloihin sai hänet ihastumaan paikkaan. Hänen perheensä on aiemmin vuokrannut käyttöönsä eri huviloita Hangosta. Ensimmäisen oman huvilansa perhe osti viisi vuotta sitten, mutta huomasi pian, ettei tilaa ollut riittävästi.

– Ostimme ensimmäisen huvilamme Hangosta kesähuvilaksi, mutta huomasimme pian viettävämme kaiken vapaa-aikamme täällä, sanoo Anna Wichmann.

He eivät etsineet aktiivisesti mitään suurempaa huvilaa, mutta sattuma tarttui peliin ja Anna Wichmann törmäsi Villa Ljungbohon pyörälenkillään. Hän ihastui huvilaan ja otti selvää, saisiko hän ostaa sen. Hän sai tuolloin myös kuulla, että huvila oli purku-uhanalainen.

– Näin huvilassa potentiaalia ja että tällaisen rakennuksen tuhoaminen olisi ollut paha erehdys, hän sanoo.

Suuri työ

Villa Ljungbo oli seissyt pitkään tyhjillään. Anna Wichmann pelasti keväällä huvilan sitä uhanneelta synkältä kohtalolta ostaessaan sen kaupungilta 12 000 eurolla. Kauppaan kuului myös 3000 neliömetriä käsittävän maa-alueen vuokraus 1000 euron vuosivuokralla. Sen jälkeen piti kääriä hihat ja aloittaa luhistumiskunnossa olleen huvilan täydellinen peruskorjaus.

– Ostin tämän huvilan yksin, koska se sopi talon historiaan. Olen itse oman alani pioneeri, yksi Suomen ensimmäisistä naispuolisista meriupseereista. Olen myös tottunut organisoimaan isoja hankkeita. Siksi näin suuren rakennuksen korjaaminen arvoiseensa kuntoon ei tuntunut mahdottomalta ajatukselta, hän sanoo.

Anna Wichmann on tehnyt suurimman osan pintakunnostuksesta itse.

– Ilman suurta omaa panosta näin ison rakennuksen peruskorjaus olisi periaatteessa taloudellisesti mahdotonta, Anna Wichmann sanoo.

Villa Ljungbo seisoi pitkään tyhjillään, hylättynä ja purku-uhanalaisena, mutta pian siitä tulee taas koti. Bild: Moa Aulanko

Lämmitysjärjestelmä on korvattu ekologisemmalla ja energiatehokkaammalla järjestelmällä, ja rakennuksen putket ja sähköjärjestelmä on uusittu. Seuraava suuri hanke on katon uusiminen syksyllä.

Koronakevät antoi Wichmannille aikaa panostaa Villa Ljungbon korjaustöihin. Kevät on myös johtanut siihen, että hän nyt muuttaa miehensä ja lastensa kanssa pysyvästi Hankoon ja Villa Ljungbohon.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä

Villa Ljungbo ja sen seitsemällätoista huoneella on takanaan yli sadan vuoden historia. Yksi Suomen ensimmäisistä naislääkäreistä, Viva Lagerborg, rakennutti huvilan 1900-luvun alussa keuhkotautiparantolaksi. Hänen serkkunsa, yksi Suomen ensimmäisistä naisarkkitehdeista, Signe Lagerborg-Stenius, suunnitteli rakennuksen. Sen lisäksi, että rakennus on toiminut parantolana, se on toiminut myös muun muassa lastenkotina, nuorisokotina ja vanhainkotina.

– Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja sillä on värikäs historia. Puhummehan sentään ammatinkuntiensa pioneereista, sanoo Anna Wichmann.

Anna Wichmann on historianopettajan tytär ja häntä kiehtoo se, että vanhoilla rakennuksilla on takanaan pitkä historia ennen kuin itsestä tulee lyhyeksi aikaa osa rakennuksen historiaa. Hän sanoo, että huviloilla on tiettyjä kulttuuriarvoja, jotka eivät ole mitattavissa rahassa.

– Huvilat ovat osa suomalaisuuttamme ja ihmiset tulevat kaukaa tutustuakseen Hankoon ja sen huviloihin ja niiden ainutlaatuiseen puuarkkitehtuuriin. Tällaisia huviloita ei tule lisää, vaan olemassa olevista on huolehdittava ja ne pitää säilyttää, sanoo Anna Wichmann.

Inspiraatiota sosiaalisesta mediasta

Anna Wichmann jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia huviloista ja hankkeistaan, koska hän itse yritti löytää tietoja huviloiden kunnostamisesta perheen ostettua ensimmäisen huvilansa.

– Olen huomannut, että peruskunnostus ja huvilat kiinnostavat monia. Tämä on ollut yksi tapa jakaa kokemuksia ja sekä inspiroida että ammentaa inspiraatiota omia hankkeita varten, hän kertoo.

Mer läsning