Museo etsii jälleen itselleen uusia tiloja – "Emme voi kaivautua näyttelyissä alkulähteisiin.”

Katse tulevassa. Museonjohtaja Laura Lotta Andersson toivoo, että museo saa uudet tilat Hangon 150-vuotisjuhlavuoteen mennessä. Bild: Harald Grönstrand

Hangon museo toimii kauniissa, mutta ei kovinkaan tarkoituksenmukaisessa rakennuksessa. Nykyisissä tiloissa ei ole esimerkiksi tilaa perusnäyttelylle. Museonjohtaja toivoo tähän vähitellen muutosta.

– Hangolla on rikas historia. Tapahtumat täällä ovat kytköksissä sekä kansalliseen että maailmanhistoriaan, sanoo Hangon museonjohtaja Laura Lotta Andersson.

Hangon museolla ei siitä huolimatta ole perusnäyttelyä. Nykyiset tilat Itäsataman ravintolarivistön takana ovat hienot, mutta epätarkoituksenmukaiset. Niissä ei siis ole mitään tilaa Hangon historiasta kertovalle perusnäyttelylle.

– Viimeksi tänä aamuna sain palautetta, jossa vierailija tiedusteli, miksi meillä ei ole Hangon historiaa esittelevää näyttelyä. Toki sellainen voidaan järjestää, mutta pyrimme katomaan asioita eri näkökulmista, kertoo Andersson.

Tilan koko on yhtäältä yksi ongelma nykyisissä tiloissa. Kun käytettävissä on yksi ainoa suuri huone, useiden näyttelyjen järjestäminen samanaikaisesti ei onnistu.

– Näyttelytila on hieno, mutta meillä voi tässä salissa olla näytteillä vain yksi aihe kerrallaan. Emme voi kaivautua näyttelyissä alkulähteisiin.

Lisäksi museoiden on uudistuttava. Muun muassa siksi niissä ei voi jatkuvasti olla sama näyttely. Andersson haluaakin nyt, että kaupunki selvittelee uusia tiloja museolle.

– Ensimmäinen suunnitelma museon muutosta on itse asiassa peräisin 60-luvulta ja muutto on aina ollut ajankohtainen niinä 11 vuotena, jotka minä olen työskennellyt täällä, hän toteaa.

Useampia vaihtoehtoja

Jos museolla olisi tarkoituksenmukaisemmat tilat, sillä olisi myös mahdollisuus laajentaa toimintaansa. Se voisi muun muassa nykyistä laajemmassa määrin järjestää työpajoja ja luentoja tai näyttää elokuvia.

– Jos meillä olisi perusnäyttely, voisimme myös suunnitella ohjelmaa yhteistyössä koulujen kanssa. Yritimme viime vuonna saada kaupungin tekemään periaatepäätöksen perusnäyttelyn tukemisesta, mutta se ei onnistunut, sanoo Andersson.

Nyt hän toivoo, että työryhmä selvittää, mitä mahdollisuuksia ja edellytyksiä museon toiminnan kehittämiseen ja mahdolliseen muuttoon löytyy. Aiemmin on puhuttu muun muassa Voimakasiinin tiloista, Graniittilinnasta ja Warrant-makasiinista. Mitkään aloitteet eivät kuitenkaan ole toistaiseksi kantaneet hedelmää.

– Viime vuonna keskusteltiin myös juna-asemasta, jossa nuorisosektorilla voisi samanaikaisesti olla kahvila. Asemarakennuksessa on kuitenkin suuret ikkunat ja vähän seiniä, joten näyttelyt siinä edellyttäisivät suuria investointeja, sanoo Andersson.

Toinen aiemmin tutkittu vaihtoehto on museon vieressä sijaitseva hirsimakasiini. Siinä on kolme suurta salia, mutta jos kaupunki päätyisi siihen ratkaisuun, tarvittaisiin melko paljon kunnostustöitä.

On uusittava

Andersson toivoo, että löydetään ratkaisu, jotta museo voi muuttaa uusiin tiloihin 2024. Hanko täyttää nimittäin silloin 150 vuotta.

– Uusi museo olisi hieno lahja Hangon kaupungille. Ja neljä vuotta kuluu nopeasti suunnitelmia laadittaessa ja kunnostustöissä, hän sanoo.

Ja ellei muutosta tule mitään, nykyiset tilat edellyttävät jonkun verran kunnostusta. Muun muassa valaistus olisi uusittava. Kustannusarvio on noin 20 000 euroa.

– Valaisimet roikkuvat liian matalalla, eikä meillä ole varalamppuja jäljellä. Osa lampuista on myös korjattu hopeateipillä, joten ne alkavat olla turvallisuusriski.

Lisäksi tiloissa on eritysongelmia.

– Juuri nyt täällä on lämmintä, mutta talvella täällä on käytettävä ulkotakkia.

Kulttuurilautakunta päätti tiistaina asettaa työryhmän selvittämään Hangon museon tulevaa sijoituspaikkaa.

Mer läsning