Museet letar igen efter nya lokaler – "Vi kan inte gå på djupet med utställningarna"

Ser framåt. Museichef Laura Lotta Andersson hoppas att museet får nya lokaler till Hangös 150-årsjubileum. Bild: Harald Grönstrand

Hangö museum finns i en vacker men inte särskilt ändamålsenlig byggnad. Bland annat har man inte plats med en basutställning i de nuvarande lokalerna. Det här hoppas nu museichefen att småningom ändras.

– Hangö har en rik historia. Vi kan anknyta händelser här till både nationell historia och världshistorien, säger Laura Lotta Andersson, museichef i Hangö.

Ändå har Hangö museum ingen basutställning. De nuvarande lokalerna bakom restauranglängan i Östra hamnen är fina, men inte ändamålsenliga. Det finns alltså inte någon plats för en basutställning som berättar om Hangös historia.

– Senast i morse fick jag respons där en besökare frågade varför det inte finns någon utställning om Hangös historia. Visst går det, men vi försöker se saker från olika vinklar, säger Andersson.

Problemet i de nuvarande lokalerna är dels storleken. Med ett enda stort rum går det inte att samtidigt ställa ut flera utställningar.

– Det är ett fint utställningsutrymme, men med den här salen kan vi bara ha ett tema åt gången. Vi kan inte gå på djupet med utställningarna.

Dessutom måste museer förnya sig, och bland annat därför kan man inte ständigt ha samma utställning. Därför vill Andersson nu att staden ser runt efter nya lokaler för museet.

– Men den första planen att flytta museet är från 60-talet, och under de 11 åren jag jobbat här har det alltid varit aktuellt, säger hon.

Flera alternativ

Ifall museet skulle ha mer ändamålsenliga lokaler skulle det också vara möjligt att utvidga verksamheten. Bland annat skulle det i större grad vara möjligt att hålla workshoppar, ordna föredrag eller visa filmer.

– Ifall vi hade en basutställning kunde vi också planera program tillsammans med skolorna. I fjol försökte vi få staden att fatta ett principbeslut om att stödja en basutställning, men det blev inte av, säger Andersson.

Nu hoppas hon att en arbetsgrupp utreder vilka möjligheter och förutsättningar det finns för att utveckla museets verksamhet och eventuellt flytta museet. Tidigare har det bland annat talats om en del av Smörmagasinet, Graniten och Warrantmagasinen. Hittills har ändå inga initiativ burit frukt.

– I fjol talades det också om tågstationsbyggnaden, där stadens ungdomssektor samtidigt kunde ha ett kafé. Men stationen har stora fönster och få väggar, så för utställningar skulle det behövas stora investeringar, säger Andersson.

Ett till alternativ man tidigare tittat på är stockmagasinet bredvid museet. Det har tre stora salar, men ifall staden går in för den lösningen kräver det också en del renovering.

Behöver förnyas

Andersson hoppas att man hittar en lösning så att museet kan flytta in i nya lokaler 2024. Då fyller nämligen Hangö 150 år.

– Ett nytt museum skulle vara en fin gåva till Hangö stad. Och med planering och renovering går 4 år snabbt, säger hon.

Och ifall flytten inte blir av kräver också de nuvarande lokalerna en del jobb. Bland annat håller belysningen på att ge upp och borde bytas ut. Det här uppskattas kosta runt 20 000 euro.

– Den hänger för lågt och vi har inte kvar några reservlampor. En del av lamporna är också reparerade med silvertejp, så de börjar vara en säkerhetsrisk.

Dessutom har lokalerna problem med isoleringen.

– Just nu är här varmt, men på vintern måste man ha på sig ytterrocken här.

Kulturnämnden bestämde i tisdags att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda en framtida placering för Hangö museum.

Mer läsning