Muinaistulien yö Kappelisatamassa

Tervetuloa. Pelle Holmström, Johan Stenman ja Stefan Nordlund toivovat runsasta osanottoa Kappelisataman Muinaistulien yöhön. Bild: Johanna Lindholm

Kappelisataman väki on pienen tauon jälkeen koonnut voimansa. Lauantaina 25. elokuuta järjestetään jälleen Muinaistulien yö – jonka ohjelma tosin alkaa jo päivällä. Vuoden uutuus on Cabriolet-autojen näyttely.

Enimmillään Muinaistulien yö kokosi Kappelisatamaan lähes 2000 osallistujaa.

Joitakin vuosia sitten järjestäjät kuitenkin nostivat kätensä, kun suosittua Casinopuiston piknikiä uhattiin sakoilla luvattomasta kokoontumisesta. He päätyivät johtopäätökseen, ettei kannata ottaa riskiä joutua saman kohtalon uhriksi. Tapahtumasta siis luovuttiin. Tänä vuonna he ovat kuitenkin jälleen vauhdissa, Johan Stenmanin, Pelle Holmströmin ja Stefan Nordlundin johdolla.

Näyttely ja kirpputori

– Vuoden uutuus on Cabriolet-autojen näyttely. Kolme vuotta sitten järjestimme paljon osallistujia houkutelleen moottoripyöränäyttelyn, Nordlund kertoo.

Näyttely on avoin kello 13–16 ja kaikki, jotka haluavat tuoda oman autonsa näytteille ovat tervetulleita. Näyttelyautot pysäköidään pienvenesataman edustalla olevalle isolle nurmikentälle.

Nordlundin mukaan avoautot ovat yleistyneet viime vuosina ja monilla on sellainen Hangossa. Näyttelyyn saavat kuitenkin osallistua myös lähialueilta tulevat.

– On tietysti hyvä, jos ilmoittaa osallistumisestaan etukäteen, jotta tiedämme suunnilleen miten monta tulee, ja voimme suunnitella pysäköinnin ennakkoon. Mutta muutenkin voi tulla paikalle, hän tervehtii.

– Ehkä näyttely olisi hyvä rajata kirpputorialueeseen, joka on yläkentällä? tuumii Holmström.

Kirpputori on tuttu aiemmilta vuosilta, ja ihmiset ovat pitäneet siitä.

– Jokaisen on kuitenkin tuotava oma pöytä, sanoo Stenman.

Paikalla on myös Thai-ruuan myyntiä ja lisäksi järjestetään makkaroiden grillausta.

Kokko edellyttää varovaisuutta

Kokko sytytetään kello 21.30, kun alkaa hämärtää.

Koska kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva, ja palovaara on suuri, Stenman kertoo, että järjestäjät tänä vuonna pitävät kokon kokonaan omassa valvonnassaan.

– Ihmiset ovat ennen saaneet tuoda kokkopuita, mutta tänä vuonna emme ota vastaan mitään kokkoaineksia. Lisäksi aloitamme pienellä kokolla, jota kasvatetaan tarvittaessa.

– Olisi ihanteellista, jos tuulisi merelle päin ja ettei tuulisi kovaa. Elleivät olosuhteet ole suotuisat, voimme myös jättää kokon sytyttämättä, sanoo Holmström ja lisää, että on varottava, etteivät kipinät leviä maihin.

Stenman toteaa, että asukkaat mielellään saavat sytyttää myrskylyhtyjä omilla laitureillaan tunnelman luomiseksi.

– Raketteja tai ilotulitteita ei sitä vastoin saa ampua. Ihmiset ovat jonakin vuona ampuneet niitä oma-aloitteisesti, mutta me haluamme yleistä viihtyisyyttä ajatellen, ettei kukaan tee sitä. Se mahdollistaa myös koiran ottamisen mukaan piknikille. Ilotulitusta toivovat voivat katsella sellaista Plagenilla.

Ajatus on, että ihmiset voivat ottaa mukaansa oman ruokakorin ja nauttia sen antimista nurmikentälle levittämällään huovalla.

Tärkeätä yhteisöllisyyttä

Kaikilla kappelisatamalaisilla on tapana osallistua Muinaistulien yöhön, mutta tapahtuma houkuttelee osallistua myös muista kaupunginosista.

– Tapahtuma on tärkeä täällä asuville yhteisöllisyyden ja viihtyisyyden kannalta, Holmström sanoo.

Kappelisatamassa on talkooväkeä, joka pitää nurmikentän kunnossa, ja Stenman korostaa ylpeydellä, että monet maajoukkuetasolla jalkapalloa pelanneet ovat potkineet täällä palloa.

Myös kaupunki on edistänyt viihtyisyyttä poistamalla vesikasvillisuutta, mikä on miesten mielistä parantanut veden laatua.

Eikä tapahtuman järjestämiseen siis tarvita mitään lupaa?

Järjestelijät myös kiittelevät osallistujia siitä, että he aina siivoavat jälkensä kunnolla.

Mer läsning