Monivuotinen taiteilija asettaa töitään näytteille Hangossa muutaman vuoden tauon jälkeen

Palannut. Pekka Vehviläisellä on näyttely Hangossa ja hän on palannut taiteen pariin muutaman vuoden sairauden johdosta pitämänsä tauon jälkeen. Bild: Sofia Ekebom

Pekka Vehviläinen on pitänyt sairauden johdosta muutaman vuoden tauon maalaamisessaan. Nyt hän on tehnyt paluun ja asettaa jälleen akvarellejaan näytteille Hangossa.

Pekka Vehviläinen on kotoisin Tampereelta, jossa hän syntyi 1946 karjalaisperheeseen. Helsinkiin hän muutti Porin ja Rauman kautta 1950-luvun lopulla.

– Piirtelin Kokemäenjoessa ohitse kelluvia veneitä jo ennen kuin osasin kirjoittaa ja Rauman satamassa tuijotin suuria lastialuksia, kunnes osasin piirtää ne muistista, kertoo Vehviläinen.

Koulun jälkeen Vehviläinen opiskeli yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopistossa ja työskenteli tutkijana Helsingin kaupungin palveluksessa.

Taidekursseja

Vehviläinen on osallistunut taideteollisen korkeakoulun maisema- ja akvarellimaalauskursseihin opiskelu- ja virkamiesaikanaan. 26 vuoden rupeaman jälkeen hän alkoi panostaa täydestä sydämestä maalaamiseen ja on tehnyt sitä aktiivisesti noin 35 vuotta.

– Teen pääasiassa realistisia maalauksia. Vanhat rakennukset, teollisuusalueet, saaristo ja luonto inspiroivat minua.

Hän on liikkunut paljon maaseudulla ja maalannut myös Anskussa Raaseporissa.

Huomioita Hangossa

Muutettuaan Hankoon 1990-luvulla Vehviläinen on maalauksissaan dokumentoinut esimerkiksi Koverharin rappeutumista, troolisataman viimeisiä veneitä ja Länsisataman muutoksia.

– Monet visuaalisesti mielenkiintoiset kohteet ovat valitettavasti hävinneet sen neljännesvuosisadan aikana, jona ole seurannut Hangon kehitystä. Se on usein tapahtunut markkinavoimien tahdosta. Tärkeimpiä elementtejä ei ole onneksi kuitenkaan voitu tuhota; meri ja taivas ovat alati uusia ja mielenkiintoisia. Olenkin keskittynyt niihin viime aikoina, kertoo Vehviläinen.

Monien teosten taiteilija

Parhaat akvarellit tehdään usein muutamassa minuutissa. Tunti on enimmäisaika, jonka nopea taiteilija käyttää niiden maalaamiseen. Ratakadulla olevassa näyttelyssä on eri osastot teollisuudelle, merelle majakoineen ja saaristoineen, maaseudulle ja Hangolle. Vain osa maalauksista mahtui seinille. Suuri osa niistä on telineillä ja laatikoissa pöydällä selailtavissa ja ihasteltavissa.

Pekka Vehviläisellä on ollut noin 200 näyttelyä viimeisen 20 vuoden aikana ja hän maalaa myös tilauksesta. Nyt ajankohtainen näyttely on esillä 1. syyskuuta saakka.

Mer läsning