Mokki med i "Grillit huurussa"

Grillmatsgurun. Efter att ätit sig igenom landets grillkiosker, börjar programledaren Sami Hedberg ha kläm på lokala specialiteter. Här med Monika Sandblom på Mokkis Stop in. Bild: Privat/Robin Gröning

Monika Sandblom trodde först inte att det var sant när producenten för "Grillit huurussa " ringde och frågade om hon ville medverka i höstens program. – Men jag sade genast ja.

I det populära TV programmet "Grillit huurussa" tar Sami Hedberg och hans filmteam tempen på traditionella grillkiosker i Finland. Utgångspunkter är att den finländska grillen representerar en hotad finländsk matkultur och därför lyfter man under besöken fram lokala specialiteter.

För ett par månader sedan fick Monika Sandblom, som sedan 2017 driver Mokkis Stop-in i Hangö norra, ett samtal av producenten för serien.

– Det kändes helt overkligt. Han sade att han hört bra feedback om grillkiosken och undrade om jag var intresserad av att ställa upp. Fast jag behövde ändå inte fundera länge. Det är klart att jag ställer upp, det var häftigt att de tog kontakt.

Samtidigt funderade Sandblom vad det var hon gett sig in på.

– Jag sade att min finska inte är perfekt och tänkte att jag gör bort mig helt. Men de sade att det inte är något problem, Sami kan ju lite svenska. Men vi pratade nog finska sedan när inslaget filmades.

Den 23.5 kom filmteamet på plats. Efter en kort introduktion om upplägget gjorde de sina beställningar.

– Jag rekommendera vår egen Stop in burgare och Stop in extra, Sami tog en skinkburgare. De tyckte maten smakade bra. Tyvärr var det inte så mycket kunder just då de var här, det hade varit roligt om de fått prata med dem.

Sandblom säger att hon inte förberedde speciellt inför besöket, förutom genom att städa och fixa både ute och inne.

Hur tror du att programmet kommer att påverka försäljningen?

– Jag hoppas ju att det ger synlighet och att folk blir nyfikna och kommer och handlar. Programmet visas ju först i höst, så efter det vet man. Men det var en rolig och positiv upplevelse.

Programmet gjordes på området Hangö och Raseborg och även andra grillar medverkar.