Miten vaikeata aidan korjaaminen voi olla?

Teräviä piikkejä. Aidassa on teräviä metalliosia, joihin sekä ihmiset että eläimet voivat satuttaa itsensä. Bild: Anna Price

Metsämajan päiväkodissa olevien lasten vanhemmat ovat pettyneitä. Päiväkodin takana oleva aita on maannut toukokuusta alkaen maassa, eikä asialle ole toistuvista yhteydenotoista huolimatta tehty mitään.

– Ei näytä ihan siltä kuin kaupunki ottaisi vakavissaan lasten turvallisuuden.

Näin sanoo Anna Price, yksi asiaan puuttuneista vanhemmista.

Aita kaatui toukokuussa alueella tehtyjen töiden yhteydessä. Asiaan kiinnitettiin huomiota ja sekä vanhemmat että henkilökunta huomauttivat siitä.

Kenen vastuulla?

Kyse on yhteensä kolmen metrin pituisesta pätkästä. Aita sijaitsee metsän puoleisen piha-alueen reunassa. Lapset eivät kuitenkaan oleskele sen välittömässä läheisyydessä, vaan muilla aidatuilla alueilla. Vanhempien tuodessa ja noutaessa lapsensa he liikkuvat aidan vieritse. Lapset ovat tuolloin vanhempiensa vastuulla.

Price, jolla on kaksi poikaa Metsämajassa, sanoo olettaneensa, että aita olisi korjattu kesän aikana.

Hänen tuodessaan lapset hoitoon kesäloman jälkeen, aita kuitenkin makasi edelleen maassa.

– Otin silloin asian puheeksi sekä julkisesti että ottamalla yhteyden tekniseen virastoon.

Sisäisten palvelujen päällikkö Bengt Lindholm vastasi tuolloin hänelle, että ongelma korjataan. Sitten kului muutama viikko, eikä mitään tapahtunut.

Price oli uudelleen yhteydessä kaupunkiin.

– Kysyin, kuka on vastuussa, jos siitä syystä tapahtuu jotakin, että aita on rikki. Tällä kertaa en saanut mitään vastausta.

Hän korostaa, että lapset ovat vikkeliä, ja että on olemassa vaara, että lapset ennättävät karkuteille ennen kuin vanhemmat ehtivät reagoida.

Oletko mielestäsi tehnyt kaiken voitavasi vanhempana?

– Mielestäni olen. Mieheni, joka on puuseppä, ajatteli eräässä vaiheessa, että hän voisi paikata aidan. Mutta silloin varmaan hän olisi ollut vastuussa, jos jotakin olisi tapahtunut.

Ymmärtää vanhempien turhautumisen

Metsämajan päiväkodin johtaja, Maj Dannberg, ymmärtää hyvin vanhempien olevan turhautuneita:

– Heillä on siihen täysi oikeus. Kyse on heidän omien lastensa turvallisuudesta.

Dannberg vahvistaa, että ongelman korjaamiseen on kiinnitetty useita kertoja huomiota sekä päiväkodin että vanhempien taholta.

Hän kiinnittää huomiota myös siihen, ettei aitaus ainoastaan makaa maassa, vaan siinä töröttää teräviä metalliosia, joihin voi loukata itsensä.

Ei edes tilapäistä ratkaisua

Eniten Dannbergia huolestuttaa se, että kyse on suuresta asiasta vanhemmille ja henkilökunnalle, mutta melko pienestä asiasta teknisen hoidettavaksi:

– Asiahan olisi voitu ratkaista ainakin tilapäisjärjestelyllä.

Myös varhaiskasvatusjohtaja Birgitta Mannström on sitä mieltä, että asia olisi ollut helppo hoitaa kuntoon:

– Eihän minun pitäisi tarvita puhua kaupunginjohtajalle, jotta jotakin alkaisi tapahtua.

Päiväkotien piha-alueiden pitää lain mukaan olla aidattuja. Ja jos aitaan tulee reikä, sen saa korjata myös tilapäisesti.

– Lasten turvallisuushan on tärkeintä.

"On kestänyt liian pitkään"

Sisäisten palvelujen päällikkö Bengt Lindholm vastaa HL:n tiedusteluun olevansa tietoinen ongelmasta ja toteaa, että sen korjaaminen on kestänyt aivan liian kauan.

Hän sanoo myös vastanneensa yhteydenottoihin ja vieneensä asian eteenpäin.

– Työ on tilattu, mutta sinun on soitettava asiasta talonrakennusinsinööri John Sundbergille, joka hoitaa asiaa.

Mutta eikö tästä synny mielikuva, ettei lasten turvallisuus ole erityisen tärkeä asia kaupungille? Aitaa ei korjattu edes, vaikka kaupungissa on tehty todennäköinen susihavainto?

– Aitaus on paikalla estämässä lapsia poistumasta alueelta, ei estämässä koiraa tai sutta pääsemästä alueelle. Mutta, kuten todettu, aita olisi pitänyt korjata aiemmin.

Myös John Sundberg sanoo, että hän on yrittänyt painostaa aitatoimittajaa. Hän toteaa, että kyse on tiheäsilmäisestä verkosta, jotta lapset eivät voi tunkea käsiään tai jalkojaan sen raoista.

– Tämän viikon lopulla se on paikallaan.

Mer läsning