Mikhail Siimes inspiroituu ihmissuhteista


Taiteilija Mikhail Siimeksen taideteokset kaunistavat Hangon kaupungintalon seiniä tammikuun puoliväliin saakka. Näyttely on koottu hänen taiteellisen uransa viimeisen kymmenen vuoden aikaisista teoksista ja esillä on sekä maalauksia että veistoksia.Helsingissä asuva ja vaikuttava Mikhail Siimes on monipuolinen ja kokenut taiteilija, joka käyttää työssään monenlaisia tekniikoita ja tekee maalausten lisäksi kivi- ja puuveistoksia.

Hän on saanut koulutuksensa Pietarin Taideteollisessa Akatemiassa 1980-luvulla.

Siimeksen klassinen koulutustausta on helposti tunnistettavissa hänen huolella harkituista ja teknisesti edistyksellisistä taideteoksistaan.
Koska näyttely on koottu teoksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta, on melko luonnollista, että tarjonta on vaihtelevaa.

Työt ilmentävät hienolla tavalla taiteilijan kehitystä luomistyössään ja ilmaisutavoissaan.


– Tyylini on muuttunut melko paljon vuosien saatossa, sanoo Siimes kertoessaan teoksistaan. 


Harmonisia kokonaisuuksia

Näyttelyn teoksissa onkin suuria vaihteluja. Samanaikaisesti Mikhail Siimes kuitenkin on kautta vuosien pitäytynyt melko yhtenäisessä ja samalla persoonallisessa muotokielessä. Hänen kattava taidehistorian ja sen eri tyylisuuntausten hallintansa näkyy myös maalauksista. Pablo Picasson ja Wassily Kandiskyn kaltaisten suurten taiteilijoiden vaikutukset ovat ilmeisiä.


Kokonaisuus ja linjat ovat tärkeitä Siimekselle. Juuri kokonaisuus ja tekninen toteutus ovatkin asioita, joihin katsojana kiinnitän eniten huomiota. Teokset ovat harmonisia ja äärettömän harkittuja. Silmä lepää helposti kokonaisuudessa, jonka yksityiskohtiin kuitenkin halutessaan voi syventyä myös tarkemmin ja keskittyneemmin. Väreihin on siellä täällä sekoitettu hiekkaa ja linjat on kaiverrettu pelkän maalaamisen sijaan.

Rakenteen käyttö ei ole hallitsevan silmiinpistävää, mutta antaa yhdessä tarkkaan harkitun värien käytön kanssa maalauksiin hienoa syvyyttä.


Ihmiset inspiroivat


Värillinen kaupunki on eräs teoksista, johon kiinnitän erityistä huomiota. Teos on Siimeksen mukaan hänen henkilökohtainen tulkintansa kaupungista. Myös tässä teoksessa viivat ja linjat sekä pehmeä pastellimaisuus ja harmoninen väriskaala ovat keskiössä.
Mikhail Siimes kertoo, että häntä linjojen, geometristen muotojen ja värien lisäksi suuresti innostavat ihmiset ja heidän välisensä suhteet. Tämä aihe erottuu mielestäni selvimmin teoksista Kadun ihmiset 1 ja 2 sekä maalauksesta Suudelma.


Eeva Pinomaa on toiminut näyttelyn kuraattorina. On myös pitkälti hänen ansiotaan, että Siimes on tullut asettaneeksi töitään näytteille Hangossa. Pinomaa ja hankolaistaiteilija Heikki Kukkonen ovat yhteistyössä rakentaneet näyttelyn.

Molemmat ovat tehneet hyvää työtä luoden Kaupungintalon gallerian tiloissa erinomaisesti toimivan kauniin ja dynaamisen näyttelyn.

Kokenut.

Mikhail Siimes teoksensa Värillinen Kaupunki edessä.
Geometrinen. Ihmissuhteet ovat teoksen Suudelma innoittajia.
Harmoniaa.

Siimes arvostaa linjojen ja värien välistä harmoniaa.
Kivestä. Muusikko-veistoksen muotokieli heijastuu Siimeksen maalauksista.

BILDER:

Kokenut. Mikhail Siimes teoksensa Värillinen Kaupunki edessä.

Geometrinen. Ihmissuhteet ovat teoksen Suudelma innoittajia.

Harmoniaa. Siimes arvostaa linjojen ja värien välistä harmoniaa.

Mikhail Siimes, maalauksia ja veistoksia. Paikka: Kaupungintalon galleria, Hanko. Aika: 17.12.2019 – 12.1.2020.

Mer läsning