Merellinen tontti toi muuttokuorman Hankoon

Viihtyy Hangossa. Saara Kankaanrinnasta on hienoa asua luonnon keskellä. Hän on silloin omassa elementissään. Bild: Lina Enlund

Ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinnan asettuminen asumaan Hankoon on ollut henkisesti helppoa. Hänellä on täällä luonto talon nurkalla. Lisäksi pienet puitteet muodostavat ihanteellisen asuinympäristön lapsille.

– Ympäristövaikuttaja, luonnonsuojelija, maailmanparantaja, äiti, vaimo, ystävä, on viisitoista vuotta ympäristötyötä tehneen Saara Kankaanrinnan kuvaus itsestään.

Hän on ollut mukana perustamassa säätiötä Baltic Sea Action Group (BSAG), Soilfood Oy:tä ja Q Power Oy:tä. Hän harjoittaa myös suurkoetilatoimintaa Paraisilla Kuitian tilalla, joka on Suomen vanhin kartano. Lisäksi hänellä on toinen koetila Tenholassa, ja hän toimii myös Carbon Action alustan puheenjohtajana. Säätiö ja yritykset ovat hänestä tärkeitä välineitä hänen työssään ympäristön hyväksi.

Hänellä on rinnallaan aviopuoliso, Ilkka Herlin, joka on hänen kumppaninsa sekä ympäristötyössä että yksityiselämässä. Itse asiassa työ puhtaamman Itämeren hyväksi johti Saaran ja Ilkan teiden kohtaamiseen. Ensimmäinen tapaaminen oli Pietarin jätevedenpuhdistamolla. Puitteet eivät ehkä olleet aivan kaikkein romanttisimmat.

– Mutta sellaisesta alusta on vain yksi suunta. Ylöspäin, Saara nauraa muistolle.

Pienet puitteet

Hän hymyilee usein ja hänellä on korkea energiataso. On helppo uskoa, että tämä nainen saa asioita aikaan. Saara, Ilkka ja perheen kolme lasta muuttivat kaksi ja puoli vuotta sitten Hankoon. He eivät olleet suunnitelleet muuttoa Suomen eteläisimpään kärkeen, mutta sitten he löysivät kerrassaan upean merellisen tontin verkosta.

– Emme uskoneet todeksi, että tällaisia paikkoja olisi vielä myynnissä. Päätimme heti, että täällä haluamme asua, Saara kertoo.

Pariskunnalla on kolme kuuden yhdeksän vuoden iässä olevaa lasta. Lapset ovat iässä, jossa he muodostavat maailmankuvansa ja siksi tuntui tärkeältä asua siten, että lapsille muodostuu vahvat siteet luontoon. Saara sanoo leikkisästi, että täällä he saavat rajattomasti verkkoaikaa, koska perhe kalastaa kaikkina vuodenaikoina.

– On myös mukavampaa antaa lasten varttua pienissä puitteissa, Saara pohtii ja lisää, että tuntuu hienolta ajatella, että he kasvattavat hankolaisia.

Tasa-arvoinen lapsuus Onko paikallisiin piireihin ollut helppo päästä mukaan?

– Karjalainen sopeutuu aina helposti, vakuuttaa Joensuussa varttunut Saara.

Myös lapset ovat madaltaneet sopeutumiskynnystä. Perhe on löytänyt uusia ystäviä ja tuttuja muun muassa päivähoidon, koulun ja vapaa-ajanharrastusten välityksellä. Heillä on tähän mennessä ollut vain ja ainoastaan myönteisiä kokemuksia. Erityisen kaunopuheiseksi Saaran saa tapa, miten hienosti lapsiperheille tarjottavat palvelut toimivat. Sama pätee myös harrastustarjontaan.

– Täällä on aito pyrkimys tarjota tasa-arvoinen lapsuus, hän kiittelee.

Helsingistä muuttaneena hänen on vaikea lakata hämmästelemästä asiaa. Jotkut harrastukset ovat käyneet pääkaupungissa niin kalliiksi, että vanhempien tulot ohjaavat lasten harrastuksia. Lisäksi lapset jaetaan jo ala-asteella eri tasoryhmiin.

– Se, jos mikään, vie peli-ilon. Täällä Hangossa osa harrastuksista on täysin ilmaisia, mikä on minusta täysin poikkeuksellista. Ja, jos maksuja peritään, ne ovat alle puolet Helsingin hinnoista. Eikä Hangon tarjonta häviä Helsingille laadullisessa vertailussa millään lailla, Saara toteaa.

Hänestä Hangon pitäisi markkinoida tätä paljon suuremmassa määrin kuin nyt.

Valonpilkahduksia löytyy Onko ympäristön saralla jotakin joka on erityisen lähellä sydäntäsi?

– Urani alkoi tällä alueella työstä Itämeren hyväksi, vastaa Saara.

Hän korostaa, että ympäristöongelmat kuitenkin ovat sidoksissa toisiinsa; ilmastonmuutos, biologisen monimuotoisuuden köyhtyminen ja niin edelleen. Yhtenä hetkenä ei voi puhua esimerkiksi rehevöitymisestä mainitsematta samalla ilmastonmuutoksia.

Mutta tilanne ei suurista haasteista huolimatta ole synkkä. Toivoa löytyy. Saara sanoo, että halu tehdä muutoksia on tänään suurempi kuin koskaan aiemmin hänen uransa aikana. Mutta on tärkeätä, että tämä tahto muutetaan konkreettisiksi teoiksi. Hän uskoo vahvasti hyvien esimerkkien voimaan. Carbon Action -hanke, jossa on kyse maaperän parantamisesta siten, että viljelijä sitoo hiiltä takaisin maaperään ja hidastaa siten ilmastonmuutosta, otettiin äskettäin esiin Madridin ilmastokokouksessa.

– Se on hanke, joka saattaa saada kokonaisen elinkeinon muuttamaan toimintaansa järjestelmätasolla, sanoo Saara ja lisää, että Carbon Action koskee myös Hankoa.

Hän on toiveikas myös sen suhteen, että on olemassa viitteitä siitä, että olemme luopumassa puhdasrakenteisesta kulutusyhteiskunnasta, että kulutuskriittisyys, kohtuullisuus ja resurssitietoisuus valtaavat alaa.

Paras kokoluokassaan

Hankolaisten postilaatikoihin äskettäin pudotetusta kaupungin joulutervehdyksestä ilmenee, että Hanko on paras kokoluokassaan pyrkimyksissään hiilivapaaksi HINKU-kunnaksi.

– Hanko on tehnyt hyvää työtä. Mutta luonto on Hangon valttikortti, joten meidän onkin oltava kärjessä.

Saara kertoo, että hänellä on tapana seurata Facebook-sivua Hankolainen ja että hän on saanut vahvistusta sille, että paikallisväestö arvostaa ja sillä on vahvat suhteet alueen luontoon, etenkin mereen. Hän kokee myös, että kaupunki tekee esimerkillistä yhteistyötä ja käy hyvää vuoropuhelua Tvärminnen eläintieteellisen aseman henkilöstön kanssa.

– Nyt toivon vain vielä, että kaupunki lopettaisi avohakkuut metsissään ja siirtyisi jatkuvaan kasvatukseen. Se on tärkeätä asukkaille virkistyksen kannalta. Eikä kaupunki häviä taloudellisesti, hän sanoo.

Kirjoja ja kuntoilua Mikä on mielestäsi hyvä joululahja?

– Rakastan antikvaarisia kirjoja. Antikvariaateista voi löytyä todellisia helmiä. Voin kuljeskella tuntitolkulla tutkimassa hyllyjä. Mutta minun on saatava tehdä sitä yksikseni, täysin rauhassa.

Viimeinen kysymys; onko sinulla jännittäviä uudenvuodenlupauksia?

– Ehdottomasti ei mitään jännittäviä, mutta yksi tärkeä. Minun on alettava kuntoilla enemmän. Omasta terveydestä huolehtiminen unohtuu helposti, kun tekee töitä viidessä yrityksessä, hoitaa kolmea lasta, kahta koiraa ja yhtä montaa maapaikkaa. Tähänkin pätee kuitenkin sama lääke kuin ympäristöasioihin. Pakko on hyvä inspiraationlähde, Saara hymyilee.

Kuka: Saara Kankaanrinta

Syntynyt: 1978 Joensuussa, asuu nykyisin Hangossa

Perhe: aviomies Ilkka Herlin (Cargotecin hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja), kolme 6-9 vuoden ikäistä lasta

Koulutus: Valtiotieteiden maisteri Turun Yliopistosta, opiskellut muun muassa ympäristöpolitiikkaa

Perustanut mm.: säätiön Baltic Sea Action Group, Soilfood Oy:n, Q Power Oy:n. Harjoittaa koetilatoimintaa Paraisilla Kuitian kartanossa ja toimii Carbon Action alustan puheenjohtajana.

Ajankohtaista: Saara palkittiin ympäristöteoistaan henkilökohtaisella The Globe Energy Award (2019) -palkinnolla.

Mer läsning