Menestyksellinen ruokakeräys

Apua tarvitaan. Mira Haahti ja Marko Niemi kokevat tärkeäksi vähäisillä tuloilla toimeentulevien avustamisen – heitä on paljon nyky-yhteiskunnassamme. Bild: Johanna Lindholm

Hanko-Hangö Lions Clubin ruokakeräys apua tarvitseville perheille jatkuu. Tammikuussa lauantaisin käynnistetty kampanja on tuottanut hyvää tulosta. Keräys on joustava tapa auttaa muita ja vastaanottajat ovat iloinneet avusta.

– Lahjoittakaa jokin ostoksistanne: sillä on merkitystä jollekin toiselle!

On lauantai-iltapäivä ja Lions Clubin presidentti Mira Haahti seisoo yhdessä Marko Niemen kanssa K-Supermarketin ovella.

Heillä on vierellään kaksi ostoskärryä, jotka täyttyvät tasaisella vauhdilla ruokatavaroista. Monet pysähtyvät kysyäkseen, mitä kerätään ja miten he voivat auttaa.

– Kaikkea muuta paitsi kylmäketjutuotteita otetaan kiitollisuudella vastaan, Haahti valistaa ohikulkijoita ja ihmiset pudottavat kaupasta poistuessaan ostoskärryihin näkkileipäpaketin, mehua, säilykkeitä ja muita kuivatuotteita.

– Kiitos, mukavaa päivää, hihkaisee Haahti ja Niemi pakkaa tavaroita pieneen autoonsa tehdäkseen lisää tilaa ostosvaunuihin.

Perustuotteita lapsiperheille

Ruokakeräys aloitettiin tammikuussa niukkuudessa elävien perheiden avustamiseksi. Konsepti on yksinkertainen: kaikki pilaantumattomat tuotteet, joita ei tarvitse säilyttää kylmässä, otetaan vastaan. Eli kaikkea. Paitsi rahaa.

– Ihmiset ovat toisinaan tarjonneet rahaa, mutta sitä emme ota vastaan. Se herättäisi kysymyksiä, miten rahat pitäisi jakaa, sanoo suomalaisen seurakunnan palveluksessa diakonina työskentelevä Niemi, joka avustaa ruokakeräyksessä vapaaehtoisena.

Ihmiset ovat kautta linjan olleet anteliaita, jopa kekseliäitä.

– Olemme saaneet kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä. On hauskaa, että jotkut ovat jopa suunnitelleet aterioita kuivatuotteista, jotka he haluavat meidän antavan kokonaisuutena jollekin, he kertovat.

Myös hygieniatuotteita ja muita perushyödykkeitä otetaan vastaan.

Yksi keräystoiveen sisäistäneistä on Anna Sannholm. Hän on ostanut kaurahiutalepakkauksen laitettavaksi vaunuun.

– Minusta tämä on hienoa. Osallistuminen on helppoa, kun keräys järjestetään kaupan edustalla, hän sanoo.

Jatkoa suunnitteilla

Tavarat kuljetetaan Katulähetykseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan vastaanottajille.

– Meistä on myönteistä, että kertoman mukaan yhä useammat ovat rohjenneet hakea apua eli siis muutkin kuin jo tuntemamme avun tarpeessa olevat, sanoo Haahti.

Avun vastaanottaminen tuntuu ehkä monista häpeälliseltä. Silti rahapulasta kärsiviä on paljon enemmän kuin uskomme.

Haahti ja Niemi toivovat, että ruokakeräystä voitaisiin jatkaa. Ehkä se jopa voitaisiin järjestää järjestelmällisemmin.

Keräys jatkuu vielä ainakin helmikuun ajan lauantaisin, lukuun ottamatta 22.2., jolloin kerho järjestää vuosittaisen talvitempauksensa Kirkkopuistossa.

Mer läsning