Matkailu murrosvaiheessa

Hangon matkailutulot olivat 32 miljoonaa euroa 2008, ja ne ovat siitä alkaen vain nousseet. 2016 tuloja saatiin 51 miljoonaa. Kaupunki tavoittelee peräti 62 miljoonan matkailutuloja 2020 eli miltei kaksinkertaista määrää 10 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Matkailu on silti Hangossa murrosvaiheessa. Matkailupäällikkö Marika Pulliainen sanoutui syksyllä irti siirtyäkseen uusiin haasteisiin. Yksi hänen arvostelemistaan asioista oli, ettei kaupunki ole panostanut riittävästi matkailuun. Kaupungin matkailubudjetti on tähän saakka ollut 160 000 euroa vuodessa. Kahden työntekijän palkkojen ja vuokrien lisäksi rahaa ei juurikaan ole jäänyt Hankoa markkinoiviin hankkeisiin.

Vuodenvaihteen jälkeen aloittavalla uudella matkailupäälliköllä, Jon Lindströmillä on siis edessään suuria haasteita. Kaupungin matkailustrategiasta ilmenee, että matkailumäärärahat tulisi lähivuosina nostaa 285 000 euroon, mutta tiukassa taloustilanteessa on vaikea sanoa, tekeekö kaupunki tällaisen panostuksen.

Lindström itse on sanonut haluavansa kehittää Hankoa myös talvisena matkailukohdevaihtoehtona. Onnistuakseen hänen on vakuutettava yrittäjät panostamaan talvikauteen, avaamaan kaupungin talviasumiselle kesäasumisen lisäksi ja suuntamaan kaupungin markkinointia uudella tavalla.

Tehtävä on haasteellinen. Lisäksi päättäjät ja hankolaiset ovat pitkään asennoituneet skeptisesti matkailuun ja Tehtaanniemen kylpylän ja hotellihankkeen kaltaisiin investointeihin. Harvat projektit ovat synnyttäneet niin kiivasta keskustelua, yhtä monta valitusta ja yhtä suurta polarisointia hankolaisten välillä.

Samanaikaisesti matkailu perää lisää yöpymismahdollisuuksia. Hotellihuoneita on liian vähän, ja suurempien tapahtumien houkutteleminen kaupunkiin on haasteellista, koska Hangossa ei ole riittävästi hotellihuoneita. Järjestäjät tarvitsevat palveluja tarjoavia hotelleja. Kalustetut huoneistot eivät kelpaa.

Ympäristölautakunta korosti, että se viime viikolla sanoessaan ei Tehtaanniemen hotellirakennukselle, otti kantaa vain poikkeuslupaan. Tosiasia on kuitenkin, että kaupungin päättäjät jo pitkään ovat vastustaneet matkailuinvestointeja.

Onnistuakseen kehittämään matkailua Hangossa Jon Lindströmin ei tarvitse ensimmäiseksi vakuuttaa matkailijoita, vaan hankolaiset. Ja se on tehtävä ennen kuin investoijat luopuvat hankkeistaan.

Mer läsning