Matchar jobb med sökande

Kontaktytor. Ungdomsarbetare Mats Nyström, företagare Nana Hyry, sysselsättningskoordinator Marika Engblom och nyföretagarrådgivare Martina Sundqvist vet att sysselsättning är ett brokigt lapptäcker att sy ihop. Bild: Johanna Lindholm

Det är inte alltid bristen på jobb, som är den svåra nöten att knäcka på arbetsmarknaden i dag. Ofta handlar det om att para rätt person med en specifik uppgift. Det är en av de saker som står i fokus på den rekryteringsmässa som nu ordnas i Hangö.

– En av de viktigaste sakerna då det gäller att nå en så hög sysselsättning som möjligt är samarbete. Därför är jag glad att den här mässan ordnas av flera aktörer och täcker in flera aspekter på jobbmarknaden.

Det säger Marika Engblom, stadens sysselsättningskoordinator sedan år 2018.

Följaktligen har också mässan "Hanko Rekry Hangö" i mitten av januari, underrubriken Mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare.

Hitta rätt par

Bakom mässan står fyra aktörer med kunskap i och erfarenhet av sysselsättning: Hangö stad, arbetsförmedlingen TE-Tjänster, nyföretagarcentralen Novago samt föreningen Hangö Företagare.

Alla fyra har sina egen specialkunskap som de kan dela med sig av i mötet mellan potentiella arbetsgivare och sökande.

– Jag är glatt överraskad att så många företag deltar i mässan, säger Nana Hyry, ordförande i företagarföreningen, och konstaterar att utbudet av lediga jobb inte alltid automatiskt matchar arbetssökande.

Det här beror på att vissa jobb i dag kan vara väldigt specialiserade, eller att de som funderar på att byta jobb inte alltid är anmälda officiellt tillgängliga på arbetsmarknaden. Det kan också handla om ett enmansföretag, som funderar på att göra sin första rekrytering, kanske sonderar terrängen via andra kanaler.

I Hangös fall kan det också vara en utmaning att hitta rätt match till säsongsbetonade jobb, till exempel inom restaurang- och servicebranschen.

Brett utbud

Bland de cirka tjugo namn som deltar finns allt från internationella och nationella företag som till mindre lokala företag eller bemanningsföretag.

Även skolor, stiftelser och andra intresseorganisationer är med.

– En del funderar kanske på att sysselsätta sig själv och bli egna företagare, och då finns vi på plats, säger Novagos Martina Sundqvist, som arbetar med rådgivning för företagare.

Novago erbjuder tillsammans med sysselsättningsföreningen Apuomena deltagarna hjälp att uppdatera sin CV. Hangö företagare bistår med en digital hörna med videopresentationer och chans att låta sig fotograferas av ett proffs för att komplettera sin arbetsansökan.

Arbetsmarknaden är i ständig förändring och konsten att marknadsföra sig är en färskvara i behov av ständig uppdatering.

Slussar unga ut i arbetslivet

Mats Nyström från stadens ungdomsverkstad VIA, representerar ytterligare en form av service inom sysselsättning.

En del av det arbete som görs på verkstaden är rehabiliterande, och syftar till att få unga arbetslösa in på arbetsmarknaden.

Det kan ske antingen genom utbildning eller jobb, exempelvis i form av arbetsprövning, läroavtal eller andra individuella planer. Verkstaden erbjuder också tjänster i form av lättare arbete som ungdomarna kan utföra.

Oberoende av vilken typ av hjälp på arbetsmarknaden man är ute efter är mässan ett redskap att komma vidare.

– Det är ju inte alltid en mässa av den här typen genast leder till anställning, men kontakter som knyts kan på sikt leda till sysselsättning, summerar arrangörerna.

Mässan ordnas onsdagen 15.1 klockan 15-18 i Stadshusets foajé.

På plats finns cirka 20 företag och andra aktörer på arbetsmarknaden.

Inbjudan har skickats ut av arrangörerna till olika målgrupper, till exempel via sociala medier.

Mer läsning