Mångårig konstnär ställer ut i Hangö efter några års paus

Tillbaka. Pekka Vehviläinen har utställning i Hangö och är tillbaka efter några års paus på grund av sjukdom. Bild: Sofia Ekebom

Pekka Vehviläinen har haft några års paus i sitt målande på grund av sjukdom. Nu är han tillbaka och ställer han ut akvareller i Hangö igen.

Pekka Vehviläinen är ursprungligen från Tammerfors och föddes 1946 i en karelsk familj. Han flyttade via Björneborg och Raumo till Helsingfors vid slutet av 1950-talet.

– Vid Kokemäenjoki ritade jag båtar som flöt förbi redan innan jag kunde skriva och i Raumo hamn stirrade jag på stora lastfartyg tills jag kunde rita dem från minnet, berättar Vehviläinen.

Efter skolan studerade Vehviläinen bland annat samhällsvetenskap vid Helsingfors universitet och arbetade som forskare vid Helsingfors stad.

Kurser i konst

Han har gått på Konst- och designhögskolans kurser samt kurser i landskaps- och akvarellmålning under tiden som studerande och tjänsteman. Efter 26 år började han helhjärtat fokusera på målning och han har målat aktivt i ungefär 35 års tid.

– Jag målar i huvudsak realistiskt och inspireras av gamla byggnader, industriområden, skärgård och natur.

Han har rört sig mycket på landsbygden och har även målat i Antskog.

Iakttagelse av Hangö

Sedan han flyttade till Hangö på 1990-talet har han i sina målningar dokumenterat exempelvis Koverhars förfall, de sista båtarna i trålhamnen och förändringar i Västra hamnen.

– Tyvärr har många visuellt intressanta objekt försvunnit under det kvartssekel som jag har betraktat Hangös utveckling. Ofta har det skett av marknadskrafternas vilja. Men lyckligtvis har de viktigaste elementen inte kunnat förstöras; havet och himlen är alltid ny och intressant, och dem har jag fokuserat på den senaste tiden, berättar Vehviläinen.

Konstnär med många alster

De bästa akvarellerna görs ofta på några minuter, och en timme är maximum för den snabba konstnären. I utställningen på Bangatan finns separata avdelningar för industri, hav med fyrar och skärgården, landsbygden och Hangö. Bara en del av målningarna rymdes på väggarna. En stor del av målningarna finns på ställningar och i lådor på bordet för att bläddra igenom och beundra.

Pekka Vehviläinen har haft omkring 200 utställningar de senaste 20 åren och han målar även på beställning. Den nu aktuella utställningen är öppen fram till den första september.

Mer läsning