Magiska nattbilder ger ny bild av Hangö

Nattbadare. Månsken över vattenkarusellen vid Plagens badstrand. Bild: Tapio Kekkonen

En bit av Hangö i svartvitt kan besökare njuta av i Anastasia’s studio under juni månad. Här ställer fotografen Tapio Kekkonen ut några av sina fotografier av den lilla staden längst ute på udden.

Kekkonen, som under många år har fångat Hangö på bild, har flera utställningar bakom sig, både i större och i mindre skala. Förra året ställde han ut sina fotografier på Stadshusgalleriet, men i år har han gått in för att ställa ut i ett mindre, mer intimt, format.

Till utställningen hör även en fotobok med samma namn som utställningen. Kekkonen har låtit trycka upp boken så att besökare och potentiella köpare har ett större urval av bilder att bekanta sig med på galleriet.

Få men fina

Anastasia Filatova, som är guldsmedsartesan och tavelinramare, hade en längre tid lekt med tanken på att starta ett galleri i sin studio, och Tapio Kekkonen nappade på erbjudandet att ställa ut i det nya galleriet under sommaren.

– Utställningen har fokus på Hangömotiv i svartvitt, säger Kekkonen.

Väggytan i galleriet är aningen begränsad, men eftersom det är högt i tak, gör sig Kekkonens stora, stämningsfulla Hangöbilder ändå fint i lokalen. Åtminstone i detta fall, är det kvalitet som vinner över kvantitet, och för de som vill se flera fotografier går det att sätta sig ner en stund och i lugn och ro bläddra igenom fotoboken.

Samtliga bilder på väggarna och i boken kan även beställas i olika storlekar, och upptryckta på olika material efter kundens önskemål och budget. Det mesta är möjligt, menar Kekkonen, som på detta sätt vill göra sin konst tillgänglig för alla.

En nattlig dimension

Tapio Kekkonens bilder av Hangö är en blandning av staden sedd ur annorlunda synvinklar, och mer traditionella och stämningsfulla landskapsbilder. Att Kekkonen är en fotograf som är tekniskt skicklig och finurlig då det gäller att gestalta stadens väsen framkommer rätt snabbt då man bläddrar igenom fotoboken.

Kreativitet. Tapio Kekkonen visar en annan, mer okänd sida av Hangö i sina fotografier. Bild: Clara Wahlström

Det jag själv särskilt fäster mig vid är nattbilderna, kanske för att jag överlag är fascinerad av nattfotografering, eller för att jag inte är lika van vid att se staden avbildad denna tid på dygnet. Nattbilderna ger Hangö ytterligare en dimension. Staden är mer än bara soldränkta stränder och de välkända vyerna som skymtar förbi i turistbroschyrerna.

Några av fotografierna blir även närmast surrealistiska då detaljer zoomas in och fångas på kreativa sätt. Välkända byggnader och naturfenomen fotograferas i oväntade vinklar och ljusförhållanden. För den fotointresserade finns det alltså mycket att hämta och många nya intryck att få.

Utställningen är öppen fram till slutet av månaden, och efter det kommer en rad andra fotografer att ställa ut i galleriet under sommaren. Tapio Kekkonen återkommer själv till Anastasia's Studio i September med ytterligare en fotoutställning.

Utställning: Tapio Kekkonen - Color is everything, black and white is more!

Plats: Anastasia’s Studio, Gengatan 10 Hangö

Tid. 3.6- 30.6.2020

Mer läsning