Määrätietoinen työ kannattaa

Viimeiset Nord Stream 2 –hankkeen putket laivattiin Koverharista kesäkuussa. Kaasujohto on työllistänyt yhteensä 150 henkeä Koverharissa ja vaikka sataman osuus on ollut suhteellisen pieni hankkeesta, sen merkitys on ollut suuri Hangolle. Noin neljännes kaasujohdon putkista laivattiin Koverharista, mikä merkitsee noin 57 000 putkea.

Koko hankkeesta on valmiina noin kolme neljäsosaa nyt kun kaasujohdosta on paikallaan yli 1 850 kilometriä. Ja vaikka Hanko ei enää suoranaisesti ole osallisena hankkeessa, sillä on edelleen merkitystä Hangon satamalle. Nord Stream 2 AG:n projektijohtaja Henning Kothe sanoi kesäkuussa muun muassa, että Koverhar on ollut erinomainen satama hankkeelle. Lisäksi yhteistyö sataman kanssa oli sujunut joustavasti, millä on suuri merkitys sataman maineelle ja tulevaisuudelle.

Tämä on varmasti osaltaan vaikuttanut myös satamaoperaattori M Rauanheimoon. Pohjanmaalainen yritys on nyt päättänyt sijoittua Koverhariin ja Nord Stream 2 –hanke on osoittanut, että Hangon satama voi huolehtia myös suuremmista erikoishankkeista. Kaasujohtohanke on sulka hattuun, joka osoittaa, että satama hoitaa tehtävänsä myös tiukan paikan tullen.

Hanko osti Koverharin sataman FN-steelin konkurssipesältä 5 vuotta sitten. Hinta oli 10 miljoonaa euroa ja nyt näyttää siltä, että investointi pidemmällä aikavälillä maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Hangon sataman liikenne on myös lisääntynyt jatkuvasti ja Rauanheimon sijoittuminen satamaan antoi valtiolle lisäperusteita Hanko–Hyvinkää –radan sähköistämiseen.

Hangon on nyt pantava jäitä hattuun ja kehitettävä Koverharin aluetta, vaikka rautatiekapasiteetti on maksimikäytössä. Rataosuuden sähköistys tulee, vaikka ajankohta on vielä avoin ja vuosikymmenten lobbauksen jälkeen on varmasti monia, jotka eivät usko rataosuuden sähköistykseen ennen kuin se on tehty.

Koverharin tulevaisuus näyttää joka tapauksessa valoisalta. Saamme kiittää siitä monia osatekijöitä. Pitkässä juoksussa Koverharin satamasta on koko Hangon lisäksi myös alueellista hyötyä. Toistaiseksi on vaikea arvioida, miten monta uutta työpaikkaa Koverharin satama tuo kehittyessään, mutta on aivan selvää, että sillä on myönteinen vaikutus työllisyyteen.

Nyt odotamme vain, että Koverhariin onnistutaan saamaan myös datakeskus.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning