Maailmancupin perustaja vieraili Seahorse Week -kilpailuissa: "Jos haluaa järjestää kilpailut pienemmällä paikkakunnalla, niiden on erottauduttava massasta"

Hallitsee tapahtumat. Nykyisin eläkkeellä oleva Max E. Ammann toimi esteratsastuksen maailmancupin johtajana vuoteen 2003 eli eläköitymiseensä saakka. Bild: Patrik Lindström

Max E. Ammann on tunnettu esteratsastuksen maailmankisojen taustavoima. Hän vieraili Seahorse Week -esteratsastuskilpailuissa Hangossa.

Hangon Seahorse Week on monille ratsastajille kesän kohokohta. Esteratsastuskilpailuun tulee osanottajia aina Rovaniemeltä saakka ja se on paikallisesti tärkeä tapahtuma, joka houkuttelee päivittäin tuhansia katsojia.

Yksi vierailijoista katsoo kilpailuja hieman laajemmasta perspektiivistä. VIP-teltassa istuva sveitsiläinen Max E. Ammann on esteratsastuksen maailmancupin isä.

Maailmancup käsittää useita osakilpailuja Pariisin, Washington DC:n ja Helsingin kaltaisissa suurkaupungeissa, mutta osa kilpailuista järjestetään pienemmillä paikkakunnilla.

– Jos haluaa järjestää kilpailut pienemmällä paikkakunnalla, niiden on erottauduttava massasta.

Ja Hangon kilpailut täyttävät hänen mielestään sen ehdon.

– Ensinnäkin itse kaupunki Suomen eteläisimmässä kärjessä uimarantoineen, hyvine ravintoloineen ja ylellisine hotelleineen on merkittävä tekijä. Täällä on sekä puita että rantoja. Paikkakunnalla on aivan oma viehätyksensä, sanoo Ammann.

Kilpailut järjestetään Hangon keskustassa. Ammannin luodessa katseensa esteradalle näkökentässä ovat myös vesitorni ja kirkontorni. Lukion pihalla seisoo hevosia järjestäytyneinä ja tilapäinen esterata on puiden reunustama.

Lähimmälle uimarannalle pääsy edellyttää vain kävelyä Puistolammen puistoalueen halki, jolla monet ratsukot jäähdyttelevät kilpailusuorituksensa jälkeen.

Tunnettuja katsojia. Hangon Seahorse Week sai vieraakseen maailmancupin perustajan Max E. Ammannin ja Tom Gordinin, joka on yksi Helsinki Horse Shown perustajista. Bild: Patrik Lindström

Tapahtumat tarvitsevat kasvot

Hyvä paikkakunta ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva tekijä.

– Tarvitaan vahvoja henkilöitä, jotka järjestävät tapahtumia ja joku, joka pitää järjestelyjen lankoja vahvasti kädessään. Mikään toimikunta ei voi vastata siitä tehtävästä.

– Toimikunnassa on oltava hyviä ystäviä, jotka luottavat toisiinsa.

Esteratsastuksen maailmancupin perustajana Ammann tietää, mistä hän puhuu. Lisäksi hän oli cupin naruja kädessään vuosia pitänyt vahva henkilö.

Hän oli kuitenkin jo ennen kuin hän alkoi tehdä työtä maailmancupin järjestämiseksi perustanut kansainvälisen ratsastustoimittajien liiton ja toiminut olympialaisten lehdistöpäällikkönä. Hän tiesi, mitä tapahtumien onnistumiseksi edellytetään ja alkoi miettiä.

– Miksi meillä ei ole formula 1:n kaltaista esteratsastuksen maailmancupia?

Montrealin olympialaisissa vuonna 1976 hän sai tilaisuuden tiedustella asiaa kansainvälisen ratsastusliiton eli FEI:n tuolloiselta puheenjohtajalta Englannin prinssi Philipiltä.

– Hän pyysi minua tekemään asiasta esityksen.

Sen Ammann teki ja kaksi vuotta myöhemmin hän oli maailmancupin johtaja ja järjesti ensimmäiset kilpailut Washington DC:ssä lokakuussa 1978.

– Lähetin maailmancupin markkinoimiseksi 1 000 teleksiä toimittajille. Se oli erittäin tärkeätä, mutta edellytti paljon työtä.

Sponsorit ovat a ja o

Tämä johdattelee meidät kolmanteen tekijään, jota tapahtuman onnistuminen edellyttää eli sponsoreihin.

– Neuvoni on, että tapahtuman riittävästä rahoituksesta on huolehdittava.

Osittain juuri vahva rahoittaja johti siihen, että Göteborgissa vuonna 1979 järjestetyt maailmancupin loppukilpailut olivat menestys.

– Tänään on vaikea ymmärtää, miten laji selviytyisi talvikaudesta ilman maailmancupia.

Mutta, onnistuipa tapahtuma miten hyvin tahansa, sitä on kehitettävä.

– Tapahtuman päätyttyä on mietittävä, mikä meni hyvin ja mitä olisi korjattava seuraavaa kertaa varten.

Tom Gordin, yksi Helsinki International Horse Shown perustajista, on erittäin tietoinen tästä. Hän on kutsunut Max E. Ammannin Hankoon. – Kun show järjestettiin 20. kerran, kaikki sujui erinomaisesti. Kopioimme siksi ohjelman seuraavaa vuotta varten. Vaikka emme siis olleet tehneet mitään muutoksia, eräs henkilö tiedusteli kilpailujen puolivälissä, miksi olimme muuttaneet niin paljon erinomaisesti sujuneeseen edelliseen vuoteen verrattuna, hän kertoo.

Ammann oli eräänlainen mentori Gordinille hänen perustaessaan Horse Shown.

– Yksi hänen parhaista neuvoistaan on, että on pysyttävä ratsastajien ystävänä. On uskomatonta, että hevoset vuodesta vuoteen matkustavat Helsinkiin, vaikka se on niin lähellä pohjoisnapaa.

Syntyi 18. lokakuuta 1938 Ermatingenissä Sveitsissä.

Työskenteli Luzerner Tagblatt, Swiss American Review ja L'Annee Hippique –lehtien päätoimittajana.

Toiminut myös New Yorkissa sveitsiläisten, itävaltalaisten ja saksalaisten lehtien ulkomaankirjeenvaihtajana.

Perusti kansainvälisen ratsastustoimittajien liiton.

Toimi esteratsastuksen maailmancupin johtajana vuodesta 1978 vuoteen 2003.

Mer läsning