Lyckås viettää 60-vuotisjuhliaan – juhlii tanssien merkeissä perjantaina

Järjestää juhlat. Bo-Erik Hildén ja Yvonne Sandberg-Bartels valmistautuvat Lyckåsin perjantaisiin 60-vuotisjuhliin. Bild: Harald Grönstrand

Lyckåsin tanssipaviljongin rakentamisesta Täktomiin on 60 vuotta. Loistonsa aikoina tanssi-illat houkuttelivat noin 700 tanssijaa koko läntiseltä Uudeltamaalta, ja takahuoneen seinille on säästynyt muistoja vuosikymmenien ajalta.

"Täktomin nuorisoseuran tanssipaviljonki Lyckås vihittiin yksikertaisen menoin lauantaina. Käytännössä vihkiminen keräsi paikalle kaikki kyläläiset ja tanssijoita oli paikalla yli 650 henkilöä".

Näin kirjoitti Hangon Lehti 60 vuotta sitten 21. heinäkuuta 1959. Tanssipaviljonki oli juuri vihitty, ja nyt perjantaina 12. heinäkuuta Lyckås juhlii Jonas Näslundin sävelin.

– Hän tulee itäiseltä Uudeltamaalta ja soittaa mukavaa musiikkia, sanoo Yvonne Sandberg-Bartels.

– Hän on ammattilainen. Hän hoitaa homman, sanoo Bo-Erik Hildén.

Sandberg-Bartels on Täcktomin Ns:n puheenjohtaja ja Hildén on ollut mukana suuren osan Lyckåsin historiaa. Nykyisin Täktomin Ns järjestää paviljongilla yhdet tanssit vuodessa, mutta aikaisemmin tansseja järjestettiin useammin.

– Kun minä olin lapsi, oli minulla tapana istua kotimme rappusilla Täktomintiellä ja kirjoittaa ylös Lyckåsiin menevien autojen rekisterikilpien numerot, sanoo Sandberg-Bartels.

– Silloin järjestettiin kuljetukset Hangon ja Täktomin välillä. Ihmiset eri puolilta läntistä Uuttamaata tulivat tänne Täktomiin, Hildén sanoo.

Pitkä historia

Ennen Lyckåsin rakentamista alueella oli jo tanssipaikka, kivenheiton päässä siitä, missä paviljonki on tänä päivänä. Mutta Hans Nordlund, joka toimi yhdistyksen puheenjohtajana siihen aikaan, ajatteli, että tarvitaan tanssipaviljonki ja täktomilaiset ryhtyivät toimeen.

– Viljelijöille lähetettiin viesti ja kysyttiin, voivatko he toimittaa kalustoa. Yhdistys sai 120-130 kalustoa, Henry Gröning piirsi paviljongin ja kun se vihittiin, leikattiin juhlallisesti sininen nauha, joka oli venytetty sisäänkäynnin eteen.

Ja vaikka Lyckås on hieman kulunut reunoiltaan, on paviljonki edelleen erittäin hyvässä kunnossa.

– Olen yllättynyt kuinka hyvin Lyckås on suunniteltu, sanoo Hildén, kun tutustumme rakennukseen.

Ja lavan takana, missä on yhtyeiden pukukoppi, on monta muistoa aikojen varrelta.

– Katsopas, tänne seinille ovat yhtyeet kirjoittaneet vieraillessaan Lyckåsissa, sanoo Sandberg-Bertels ja näyttää muistoja seiniltä.

Lyckåsin loiston aikoina tanssit houkuttelivat noin 700 henkilöä. Itse paviljonkiin mahtuu samanaikaisesti noin 200 henkilöä, joten monet joutuivat odottamaan ulkona vuoroaan päästäkseen sisälle ja tanssimaan. Ja tanssien jälkeen paikalla täytyi olla yövartijoita paloriskin vuoksi, sillä oli olemassa riski, että tumpatut tupakat sytyttäisivät maaston tuleen tanssien päätyttyä.

Mitkä ovat parhaat muistonne Lyckåsista?

– Talkoohenki on ollut parasta. Se oli iso panostus kaikilta, sanoo Hildén.

– Parasta oli varmaan se, että sai olla mukana järjestämässä, sanoo Sandberg-Bertels.

Juhlat Lyckåsissa alkavat perjantaina kello 20.

Mer läsning