Lyckås firar 60-årsjubileum – firar med dans på fredag

Ordnar fest. Bo-Erik Hildén och Yvonne Sandberg-Bartels förbereder inför Lyckås 60-årsjubileum den här fredagen. Bild: Harald Grönstrand

Det är 60 år sedan som danspaviljongen Lyckås byggdes i Täktom. Under glanstiden lockade danskvällarna runt 700 besökare från hela Västnyland, och inne på bakrummets väggar finns årtionden av minnen bevarade.

"Under enkla former invigdes på lördagen Täcktom ungdomsförenings danspaviljong Lyckås. Invigningen övervars av praktiskt taget samtliga bybor och danspubliken på kvällen uppskattades till drygt 650 personer."

Det skrev Hangötidningen för 60 år sedan den 21 juli 1959. Danspaviljongen hade precis invigts, och nu på fredagen den 12 juli firar Lyckås sitt jubileum till Jonas Näslunds toner.

– Han kommer hit från Östra Nyland och spelar mycket trevlig musik, säger Yvonne Sandberg-Bartels.

– Han är mycket proffsig. Han kan det här, säger Bo-Erik Hildén.

Sandberg-Bartels är ordförande för Täcktom UF och Hildén har varit under en stor del av Lyckås historia. Nu för tiden ordnar föreningen Täcktom UF dans på paviljongen en gång om året, men tidigare ordnades danserna oftare.

– När jag var liten brukade jag sitta vid trappan hemma längs Täktomvägen och skriva upp alla registerplåtar på bilarna som åkte till Lyckås, säger Sandberg-Bartels.

– Det ordnades skytteltrafik mellan Hangö och Täktom då. Folk från hela Västnyland kom hit till Täktom, säger Hildén.

Lång historia

Före Lyckås byggdes fanns det redan en dansbana på området, ett stenkast från där paviljongen står i dag. Men Hans Nordlund som var ordförande för föreningen när det begav sig tyckte det behövdes en danspaviljong, och Täktomborna ställde upp.

– Man skickade meddelande till bönder och frågade om de kunde leverera stock. Föreningen fick in 120–130 stockar, Henry Gröning ritade paviljongen och när den invigdes klippte man högtidligt ett blått band man hade spänt över ingången.

Och trots att Lyckås är litet slitet i kanterna är paviljongen fortfarande i mycket bra skick.

– Jag är överraskad över hur bra planerad Lyckås är, säger Hildén när vi tar en tur inne i byggnaden.

Och inne bakom scenen där orkestrarna hade sitt omklädningsrum finns det många minnen från tiden.

– Se här, här har orkestrarna skrivit på väggarna när de besökt Lyckås, säger Sandberg-Bartels och visar minnena på väggen.

Under Lyckås glanstid lockade danserna runt 700 deltagare. I själva paviljongen ryms det ungefär 200 personer samtidigt, så många måste vänta utanför för att få plats inne och dansa. Och efter danserna måste man ha nattvakter på grund av brandrisken, det fanns en risk för att fimpade cigaretter antände terrängen långt efter att dansen tagit slut.

Vilka är era bästa minnen från Lyckås?

– Talkoandan har varit det bästa. Det har varit en enorm insats av alla, säger Hildén.

– Det bästa har nog varit när jag varit med och arrangerat, säger Sandberg-Bartels.

Festen på Lyckås börjar klockan 20 på fredag.

Mer läsning