Lukuisovanhempia peräänkuulutetaan

Mitä useammat lukevat lapsille, sitä parempi. Siksi alakouluissa nyt toivotaan löydettävän varttuneempia henkilöitä, jotka ovat halukkaita lukemaan itse ja houkuttelemaan lapsia lukemaan ääneen.

Hangossa on jo sekä lukukoira että kouluvaari, mutta nyt käyttöön on tarkoitus ottaa uusi konsepti, joka on näiden yhdistelmä: lukumummi tai lukuvaari.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto hallinnoi hanketta.

Ruotsinkielinen koordinaattori Minna Lindström vierailee keskiviikkona 13.11. Hangonkylän ruotsinkielisessä koulussa kertomassa, mistä on kyse.

Hän toivoo, että Hangosta löytyisi vapaaehtoisia, jotka voisivat käyttää aikaa tarkoitukseen:

– Ajatus on, että tämä on hauskaa toimintaa, joka vahvistaa lasten lukemisen sujuvuutta. Kyse on enemmän eri tekniikoiden opettamisesta lapselle, jotta hän saa myönteisiä lukukokemuksia ja lisää itseluottamusta.

Juuri itseluottamus on seikka, jota Lindström korostaa. Jos lapsen lukeminen on takeltelevaa, hänelle syntyy helposti kielteinen minäkuva ja käsitys, että "olen huono lukemisessa". Lukemisen sujuvuutta voi kuitenkin kehittää ja juuri tässä lukuhetket yhdessä varttuneempien kanssa ovat tärkeitä.

Lukeminen kehittää ajattelukykyä

Lukeminen kartuttaa sanavarastoa ja kehittää näin kykyä ymmärtää ja tuottaa tekstiä ja puhetta.

– Monet kouluaineethan ovat juuri lukuaineita, ja jo siksi on tärkeätä, että lapsi osaa lukea. Jos tekstin kanssa joutuu takeltelemaan paljon, sen ymmärtäminen vaikeutuu.

– Sujuva lukeminen yksinkertaisesti vain helpottaa sisällön sisäistämistä.

Lukeminen voi myös tarjota lapsille rauhallisen ja mukavan hetken aikuisen seurassa.

– Kysehän ei ole vain tekstistä vaan myös itse yhdessäolo on tärkeätä, sanoo Lindström.

Kahdenkeskistä aikaa

Käytännössä lukutunti toteutuu luokkahuoneen ulkopuolella, viihtyisässä lukunurkkauksessa tai kirjastossa. Lukuisovanhemmat lukevat yhden lapsen kanssa kerrallaan:

– Kyse on aidosti kahdenkeskisestä ajasta.

Useat koulut läntisellä Uudellamaalla ovat jo kokeilleet konseptia ja siitä saadut kokemukset ovat erittäin hyviä.

Keskiviikkoisessa infotilaisuudessa kerrotaan samalla, mitä lukumummoksi tai –vaariksi pääseminen edellyttää.

– Olen käynyt aiemminkin Hangöby skolassa ja olemme saaneet myönteistä palautetta sekä vanhemmilta että rehtori Mona Stenströmiltä. Osallistuminen kokoukseen ei edellytä toimintaan mukaan lähtemistä. Jokainen voi rauhassa miettiä asiaa kotona, painottaa Lindström.

Toiminta on suunnattu vuosiluokkien kaksi – kuusi oppilaille.

KUVA:

Mukana hankkeessa. Hangöby skola on yksi kouluista, jotka ovat tarttuneet ajatukseen hieman varttuneempien värväämisestä lukemaan lasten kanssa. Kuva on arkistokuva.

13.11.2019 klo 14 – 15.30

Hangöby skola, Hangonkyläntie 45

Kaikki ovat tervetulleita, ei tarvitse olla eläkkeellä.

Ilmoittautuminen viimeistään 11.11.201: minna.lindstrom@mll.fi

Koulutus on ruotsiksi.

Mer läsning