"Ljungbo var någonting extra"

Dags igen. Förra torsdagen ordnade Monica Mattila-Ekholm och Ingeborg Lindholm en träff för personer som hade jobbat på Ljungbo. Bild: Jesper Sundström

De som jobbade på Ljungbo intygar att det var något extra. Det var förmodligen också därför som 25 personer samlades för att diskutera gamla minnen.

Förra torsdagen samlades 25 personer i Astreas matsal och det de hade gemensamt var att de hade jobbat på Ljungbo. Som bekant fungerade Ljungbo som ett ålderdomshem, men verksamheten flyttade bort därifrån 1997. Någonting som inte var alldeles enkelt och Ingeborg Lindholm säger att det även var svårt för dem som bodde där.

Själv hörde hon till personalen och intygar att sammanhållningen var bra på Ljungbo. 

– Men när vi flyttade blev det annorlunda och det kom in nya människor i personalen. Det var inget fel med det, men det var inte som tidigare.

Just den goda sammanhållningen är förmodligen en orsak till att flera personer tog sig tid för att träffas och diskutera gamla minnen. Torsdagens träff var den andra i sitt slag – första gången man samlades var ett drygt åt efter att verksamheten flyttade bort från Ljungbo. Men förra veckan var det dags igen och utöver Lindholm hjälpte även Monica Mattila-Ekholm till med arrangemanget.

– Alla kan förstås inte komma, men det är ändå kul att vi fick ihop ett gäng. Samtidigt hade vi också bestämt att vi inte ordnar det här om allt för få kommer och vi satte gränsen vid tio personer, säger Mattila-Ekholm.

Det finns ingen speciell orsak till att det tog drygt 20 år innan man ordnade en ny träff, men både Mattila-Ekholm och Lindholm säger att man egentligen inte hade funderat på att samlas igen förrän nu.

– Samtidigt har det heller aldrig varit tal om att det här skulle vara någonting som ska ordnas regelbundet och vi kan inte säga om det blir av igen. På den första träffen hade vi med sådana som hade jobbat på Ljungbo flera decennier tidigare, men alla finns inte kvar längre, säger Lindholm.

Trevlig kväll

Tanken med träffen var att de som dök upp skulle få en möjlighet att tala om gamla minnen och det fanns även fotoalbum som det var möjligt att bläddra i. I dem fanns det bilder som visade hur det var på Ljungbo förr i tiden. Man hade även videofilmer som visade gamla klipp från Ljungbotiden.

– Precis som när vi träffade för 20 år sedan kommer vi även den här gången be alla som kommer hit att signera ett kort, säger Lindholm och visar såväl årets som den första träffens kort.

Med andra ord var det upplagt för en trevlig kväll och det fanns givetvis mycket att diskutera.

Speciellt

Flera av deltagarna jobbade länge på Ljungbo och till exempel började Lindholm redan på 1980-talet. Detsamma gällde Mattila-Ekholm.

– Vi jobbade med varandra på Ljungbo. Det en rolig tid på Ljungbo och som sagt var sammanhållningen speciell. Det gällde oberoende av arbetsuppgift. Ljungbo skilde sig också på många sätt från andra hem. Vi jobbade för staden i mera än 30 år, men Ljungbo var verkligen någonting extra, säger Ingeborg Lindholm och Monica Mattila-Ekholm.

Mer läsning