Pääkirjoitus: Ljungbo tarjoaa ehkä Brankikselle mahdollisuuden

Bild: Harald Grönstrand

Ljungbo on 1 545 neliömetrin suuruinen rakennus, jonka korjausvelka on 800 000 euroa ja jonka kunnostaminen maksaisi yli 3 miljoonaa. Paperilla ja ulkonäön perusteella ei ole juuri mitään, mikä puoltaisi kiinteistön käyttöä etenkin, koska Ljungbo on hitaasti, mutta varmasti, saanut rapistua jo vuosikymmeniä.

Rakennus tuottaa silti vuosittain yli 20 000 euroa. Kansalaisopistolla ja joillakin orkestereilla on tiloissa toimintaa, ja kaupunki saa niistä tuloja. Lisäksi osa rakennuksesta on varastokäytössä. Tulot eivät kuitenkaan kata tiloista aiheutuvia yli 36 000 euron vuosittaisia kustannuksia.

Viranhaltijan kannalta looginen päätelmä on, että kaupungin on myytävä Ljungbo, mutta poliittinen tahtotila puuttuu. Poliitikot pitävät toimintaa Ljungbossa tärkeänä ja haluavat mielellään kehittää sitä. Vaihtoehto on, että tontti jaetaan ennen myyntiä. Prosessi vie tosin melkoisesti aikaa.

Aikaa ei kuitenkaan oikeastaan ole. Kaupungilla on monia tyhjiä kiinteistöjä, jotka vähitellen rapistuvat ja korjausvelka kasvaa.

Ljungbon tilanne on samanaikaisesti melko ainutlaatuinen. Kiinteistö rapistuu, mutta siinä on toimintaa. Yhdistelmä ei ole aivan optimaalinen. Kaupungilla ei ole tarjota mitään vaihtoehtoisia tiloja Ljungbossa harjoitteleville yhtyeille ja kansalaisopiston toimintaan osallistuville.

Kaupungin toisella laidalla sijaitsee Brankis, jonka tilanne on päinvastainen. Kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa, mutta toimintaa liian vähän. Svenska kulturfonden myöntää varoja Brankikselle, kunhan rakennuksessa on toimintaa. Rahasto on esittänyt ratkaisuksi käyttöasteen lisäystä, mutta edellyttää panostusta kaupungilta. Kaupunki puolestaan on tehnyt selväksi, ettei se halua tukea toimintaa niin kauan kuin sillä on useita omia kiinteistöjä tyhjillään.

Olisikohan tässä kaikkia hyödyttävä mahdollisuus? Mitä, jos pääosa Ljungbon toiminnasta voisi siirtyä Brankikselle? Kaupungissa olisi tarjolla kunnossa olevia tiloja, Ljungbon toiminta voisi jatkua, tosin toisessa paikassa, ja Brankikseen saataisiin toimintaa, jota edellytetään kulttuurirahaston tuen saamiseksi. Jos Ljungbo olisi tyhjillään, poliittinen tahto sen myymiseen kasvaa merkittävästi. Kaupungin suurin haaste olisi siinä tapauksessa löytää Ljungbon potentiaalin tunnistava ostaja.

Mer läsning