Ljungbo on surkeassa kunnossa – mutta kaupungilla ei ole osoittaa vaihtoehtoisia tiloja toiminnalle

Rapistunut. Ljungbossa on korjausvelkaa 800 000 euron edestä. Rakennuksen peruskorjaus sitä vastoin maksaisi miljoonia. Bild: Sarah Grönstrand

Hangon kaupunki myisi mielellään Ljungbon entisen vanhainkodin. Poliitikot ovat kuitenkin eri mieltä. Vaihtoehtoja selviteltäessä rakennukset rapistuvat hitaasti, mutta varmasti – kuten ne ovat tehneet jo yli 20 vuoden ajan.

Ljungbo on yksi Hangon kaupungin murheenkryyneistä. Vanhainkotitoiminta siirtyi muualle 1997. Rakennus on siitä lähtien hitaasti rapistunut rapistumistaan.

– Jotakin on tehtävä. Rakennuksessa on monia puutteita, joihin olisi puututtava. Muuten korjaukset käyvät kalliiksi.

Näin sanoo Hangon kaupungin sisäisten palvelujen päällikkö Bengt Lindholm. Hän listaa rakennuksessa olevia ongelmia: vettä ei voi juoda, ainoastaan 2–3 wc:tä on toiminnassa, lämpökattila on vanhentunut, pinnoitteet olisi uusittava, eikä talossa ole toimintakuntoista keittiötä.

– Jos Ljungbon on oltava jatkuvassa käytössä, kiinteistön kaikki tekniikka olisi jälleen käytävä läpi, Lindholm sanoo.

Rakennus on silti ahkerassa käytössä. Muun muassa monet yhtyeet harjoittelevat kiinteistössä ja kansalaisopistolla on toimintaa vanhassa ruokasalissa.

– Meillä on 10–12 bändiä ja joitakin orkestereita, jotka harjoittelevat täällä. Yhtyeet ovat tyytyväisiä saadessaan soittaa täällä, eikä kaupungilla ole mitään muutakaan vaihtoehtoa tarjota niille. Lisäksi kaupunki käyttää osaa alakerran tiloista verstaana. Muun muassa kaupungin puistoihin sijoittamista odottavat vastamaalatut penkit kuivatetaan täällä. Juodakseen kahvia kahvitauoillaan täällä työskentelevien on kuitenkin tuotava muutaman kerran viikossa vettä kotoa. Kiinteistön vesihän ei ole juomakelpoista.

– Terveyskeskuksen työskennellessä väliaikaisesti täällä, vesi kloorattiin, mutta tämä oli 1990-luvun lopulla. Sen jälkeen niin ei ole tehty.

On ryhdyttävä toimenpiteisiin

Valtuusto otti viime kokouksessaan kantaa kiinteistöihin, jotka kaupunki aikoo myydä. Ehdotus oli, että Ljungbo myytäisiin, mutta valtuusto päätti poistaa kiinteistön myyntilistalta. Puheenvuoroissa esitettiin, että Ljungbon toimintaa olisi kehitettävä, tai että tontti olisi jaettava pienempiin osiin ennen myyntiä.

Minkälaiseen toimintaan rakennus soveltuisi?

– Mahdollinen ostaja saisi päättää siitä. Ljungbo on jo pitkään ollut tapetilla, ja jotakin on tehtävä. Korjausvelka on 700 000–800 000 euroa, ja sen lisäksi tulevat korjauskustannukset, Lindholm summaa.

Ljungbon peruskorjausta suunniteltiin 8–10 vuotta sitten, ja Lindholm kertoo, että monet olivat kiinnostuneita asiasta. He löysivät kuitenkin muita kohteita itselleen, eikä sen jälkeen ole tapahtunut juuri mitään.

– Saneeraus maksaisi arviolta yli 3 miljoonaa euroa, mutta se arvio tehtiin 2009. On meidän onnemme, että katto on pitänyt, mutta esimerkiksi putkiongelmat voivat käydä kalliiksi, koska rakennuksessa on tehtävä asbestitöitä.

Hän lisää kuitenkin, etteivät asbestityöt enää ole ylitsepääsemätön ongelma. Rakennus on joka tapauksessa peruskorjattava, jos sitä halutaan käyttää jatkossa.

– Jo 1980-luvun lopulla, kun päätös Astrean rakentamisesta tehtiin, oli selvää, ettei Ljungbota kannattanut saneerata.

Vaihtelevia tarjouksia

Kiinteistön liittäminen kaukolämpöverkkoon oli samoihin aikoihin ajankohtaista eli noin 10 vuotta sitten. Kaukolämpöverkko kulkee kiinteistön edustalla kulkevan tien vierustalla, joten tarvittaisiin vain tontin ylittävä putki.

– Hanke kuitenkin mapitettiin, ja sinne se hautautui. Rakennuksessa ei ollut vuokralaisia, jotka olisivat rahoittaneet hankkeen. Lisäksi tuolloin oltiin sitä mieltä, että kaikki oli Ljungbossa kunnossa, Lindholm kertoo.

Kiinteistön tulevaisuus on edelleen avoin, vaikka jo lähes 30 vuotta sitten katsottiin, ettei Ljungbota kannata korjata.

– Ljungbota olisi tarkasteltava uusin silmin.

Näkee ongelmia. Hangon kaupungin sisäisten palvelujen päällikkö Bengt Lindholm kertoo, että Ljungbo on saanut rapistua jo pitkään. Taustalla näemme Eija Huovisen. Bild: Harald Grönstrand

Kaupunki etsii samanaikaisesti ratkaisuja myös monien muiden kiinteistöjen suhteen. Monet niistä halutaan myydä, kuten esimerkiksi Warrant-makasiini, ravintola Park, jääkellari ja Tulliniementie 16.

– Ne ovat herättäneet kiinnostusta. Kaupungilla on kuitenkin myös Lappohjan ja Täktomin koulujen kaltaisia kohteita, jotka ovat olleet vaikka miten pitkään myynnissä.

Täktomin koulusta kaupunki tosin on jopa saanut tarjouksen. Koulu oli kuitenkin hinnoiteltu parempien suhdanteiden vallitessa, ja kaupunki halusi siitä paremman hinnan.

– Hinnat olisi tarkistettava. Lisäksi kaavoitustyö koskee monia kiinteistöjä, jotka haluamme myydä, Lindholm sanoo.

Bengt Lindholm ja kaupunginjohtaja Denis Strandell istuvat tammikuun alussa alas tarkastelemaan, miten myyntiin suunniteltujen kiinteistöjen suhteen edetään. Lindholm korostaa, että asia oikeastaan on kiireinen, vaikka monet kohteista ovatkin olleet myynnissä jo vuosia.

– Meidän on tehtävä jotakin nyt, jos haluamme, että jotain tapahtuu ennen kesää. Rattaat pyörivät verkkaisesti, kun on kyse kiinteistöistä, toteaa Lindholm.

Mer läsning