Livsmedelskiosk för båtgästerna

Nytt. Brando Chan säger att första året i Östra hamnen kommer att vara en period då de får se vad det finns efterfrågan på och justera utbudet efter det i fortsättningen. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Den har varit efterlängtad och nu är den här – livsmedelskiosken i Östra hamnen. Detta har varit en efterfrågad service bland speciellt båtfolket allt sedan butiksbussen försvann.

Sedan Tom Asplunds butiksbuss kurvade ut från Östra hamnen i juni 2016, har det inte funnits någon som sålt livsmedel nere i gästhamnen. Detta trots att behovet finns. Att Asplund kastade in handduken med sin butiksbuss hade att göra med det återkommande ofog som butiksbussen utsattes för.

– Jag tror att tiden med butiksbussar börjar vara förbi. De har i flera fall visat sig vara både dyra och svåra att få att fungera. Vi provar nu med att sälja från en container som lagats om till en livsmedelskiosk, säger Brando Chan som är köpman för bland annat K-Market Kadermo i Hangö.

Han säger att konceptet är beprövat från tidigare somrar då enheten turnerat till olika sommarevenemang. I år är det tunnsått med evenemang och då öppnades sig ett ypperligt tillfälle att placera containern i Östra hamnen i stället.

Lokala matpåsar

Brando Chan konstaterar att man givetvis inte kan ha ett så omfattande utbud i en så här pass liten enhet. Man kommer att satsa på vissa basprodukter som glass, läsk, toapapper och liknande. Men huvudpoängen med kiosken är att båtgästerna har möjlighet att beställa varor via nätbutiken ner till hamnkiosken.

Då har man hela det breda urval som finns i stenfotsbutiken att välja från, säger han.

Man behöver lägga in sin beställning kvällen innan man önskar hämta varorna från containerkiosken. En liten kul, lokal tvist har man också skapat i utbudet genom att erbjuda olika slags matpåsar med lokalproducerade produkter. Det kan exempelvis vara råvaror för frukost eller på temat grillmat.

Besökare brukar uppskatta möjligheten att få smaka på lokalproducerat och det hjälper ju också till att lyfta fram de lokala producenterna, säger Brando Chan.

Livsmedelskiosken i Östra hamnen kommer att hålla öppet kl. 9-20. Hur långt in på säsongen dörrarna står öppna är oklart just nu, men i alla fall fram till skolstarten.

Livsmedelskiosken i Östra hamnen drivs av köpmannen Brando Chan och tillhör K-kedjan.

Chan är också köpman för K-Market Kadermo i Hangö och för K-Market i Fiskars och Svartå.

Kiosken kommer att vara öppen kl.9-20 och åtminstone fram till skolstarten.

Mer läsning