Lite bredvid

Iögonenfallande är den sorgliga syn som möter en vid sorteringsstället i korsningen mellan Lotsgatan och Hangöbyvägen. Varje år svämmar behållarna över – inte bara efter helger och under semestertiden – och skvallrar om att de inte töms tillräckligt ofta. Nyligen byttes de fula gamla ut mot nya och snygga med lock – egentligen dörrar – försedda behållare. Men vad hjälper det när tömningslogistiken tycks fallera på samma sätt som förr? Travar av kartong i olika färg och format som inte fått plats innanför dörrarna ligger spridda runt dem. Vackert är det inte. Knappast miljövänligt heller.

På önskelistan står också uppsamlingskärl för plast och det gäller naturligtvis inte bara det ovan nämnda stället utan alla. Att få sorteringskärl till alla hus i småhusområdet där många bofasta Hangöinvånare bor är däremot än så länge bara en from önskan. Men tro mig, också det är på kommande. Det prövas redan på annat håll.

Flera mer eller mindre iögonenfallande förändringar kan noteras. Teboil-stationen invid viadukten bytte ägare för några år sedan och miste i samma veva sitt väl frekventerade café. Så småningom stängdes dörrarna för gott och stationen blev kall. För ett par veckor sedan stängde den för gott och rivningsarbetena kom igång med beundransvärd hastighet. K-Market får väl så småningom konkurrens av en ny S-Market. Oron över att det gamla centrum töms är befogad. Berggatans företagare är initiativrika men de är för få. Alltför många butikslokaler står tomma. Att de till sommaren har fyllts med pop up-affärer är bra men inte nog för att hålla centrum levande.

Om jag minns rätt bemötte den ansvariga för S-kedjan kritiken mot att mataffären flyttar med att man vill vara där de bofasta hangöborna finns. Och de finns norr om järnvägen.

Men S-Market är inte den enda som fått upp ögonen för den delen av Hangö. Gamla villor renoveras och tas över av folk från Helsingfors och Esbo som vistas här under stora delar av året, inte enbart under sommaren och veckoslut. De "nedgraderar" sitt boende på annat håll och satsar på andra delar av Hangö än Östra hamnen. De utgör också en annan målgrupp. Diversitet behövs, och Elina Seikkus och Jan-Erik Chydenius planerade bygge på Drottningberg och deras "hemliga agenda" att få nya skattebetalare till Hangö är också en satsning på sikt (HT 4.7).

Att tala om en boom är kanske att ta i, trots att Chydenius talar om ett "sug". Men nog en ökning, också på norra sidan. Priserna där är än så länge överkomliga.

Det är också avståndet till Helsingfors och Esbo. Det gör det lätt att pendla – och blir ännu lättare när järnvägsförbindelsen förhoppningsvis förbättras – men detta har samtidigt också en avigsida. Skatteöret i Helsingfors och Esbo är betydligt lägre än i Hangö och gör att man tänker sig för två gånger innan man är redo att bli hangöbo om man kan välja.

Och det gäller både dem som satsar på Östra hamnen och dem som slår sig ner i trakterna av Kapellhamnen och Hangöby.

Yrsa Grüne-Luoma

Mer läsning