Lyckad matinsamlig

Hjälp behövs. Mira Haahti och Marko Niemi tycker det är viktigt att hjälpa de som lever på små marginaler - vilket är många i dagens samhälle. Bild: Johanna Lindholm

Hanko-Hangö Lions Club matinsamling för behövande familjer fortsätter. Kampanjen som inleddes under lördagar i januari har gett bra resultat. Det är ett smidigt sätt att hjälpa andra och mottagarna har varit lyckliga över bidragen.

– Skänk en vara från ert inköp: det gör stor skillnad åt någon annan!

Det är lördagseftermiddag och Lions Clubs president Mira Haahti står tillsammans med Marko Niemi vid K-Supermarkets ingång.

Bredvid sig har det två inköpsvagnar som i jämn takt fylls med matvaror. Många stannar till för att fråga vad det är som samlas in och hur de kan bidra.

– Allt utanför kylkedjan mottages med tacksamhet, upplyser Haahti förbipasserade, och när folk kommer ut droppar de ner ett paket knäckebröd; saft, konserver och andra torrvaror.

– Tack, ha en bra dag ropar Haahti och Niemi packar ihop varor i sin lilla bil för att göra mer rum i vagnarna.

Basvaror för barnfamiljer

Matinsamlingen inleddes i januari för att hjälpa familjer som har det ekonomiskt knappt. Konceptet är enkelt: allt som inte far illa eller behöver förvaras kallt tas emot. Det vill säga allt, utom pengar.

– Det har hänt ett folk erbjudit pengar, men det tar vi inte emot. Det skulle väcka frågor om hur pengarna fördelas, säger Niemi, som till vardags arbetar som diakon i finska församlingen men som här hjälper till som frivillig.

Överlag har folk varit generösa och till och med påhittiga.

– Vi har fått in allt mellan himmel och jord. Det som är roligt är, att en del till och med komponerat egna måltider utifrån torrvaror, som de vill att vi skall ge vidare som en helhet, berättar de.

Också hygienartiklar och andra basvaror tas emot.

En som tagit fasta på budskapet är Anna Sannholm. Hon har köpt ett paket med havreflingor som hon sätter ner i vagnen.

– Jag tycker det här är jättefint. Det är lätt att hjälpa när insamlingen ordnas utanför butiken, säger hon.

Planerar fortsättning

Varorna forslas till Gatumissionen där de sorteras och delas ut till mottagarna.

– Det som är positivt är att vi hört att allt fler vågat söka hjälp, alltså andra än de som vi redan känner till, säger Haahti.

Att ta emot hjälp kan för många kännas skamfyllt, men ändå är mörkertalet av människor som har svårt att få pengarna att räcka till stor.

Haahti och Niemi hoppas att matinsamlingen kunde få en fortsättning, rent av så den skulle kunna skötas mer organiserat.

Insamlingen fortsätter åtminstone lördagar under februari månad, utom den 22.2 då klubben ordnar sitt årliga vinterjippo i Kyrkparken.

Mer läsning