Liitto vei tuulet purjeista

Kuutosten MM-kisat päättyivät eräänlaiseen antikliimaksiin viime viikon perjantaina. Sekä torstaina että perjantaina oli täysin tyyntä, mikä tarkoitti, etteivät tulokset enää muuttuneet keskiviikon jälkeen. Kuutonen Bribon Galant korjasi kotiin kuninkaallisen voiton kuutosten klassisessa luokassa ja Junior voitti kuutosten avoimen luokan.

Kisat loppuivat nolosti niiden kannalta, jotka olivat odottaneet pääsevänsä seuraamaan purjehduksia torstaina ja sen peruuntumisen jälkeen perjantaina. Perjantainkin lähdöt peruttiin ja voittajat palkittiin.

Purjehdusseuralle Hangö segelförening kilpailut olivat kuitenkin suuri sulka hattuun. Järjestelyt sujuivat jouhevasti koko MM-kisojen ajan ja seuran kokemus ja osaaminen tunnustetaan Suomen purjehduspiireissä. Hyvä maine purjehdusrintamalla on tärkeä Hangon kaltaiselle merenrantakaupungille ja HSF on vetänyt monta kortta siihen kekoon.

Myös tavanomaista useammat mediat löysivät MM-kisojen ansiosta tiensä Suomen eteläisimpään kaupunkiin. Muun muassa MTV kertoi kilpailuista kympin uutisissaan ja valokuvaajat tungeksivat Itäsatamassa saadakseen kuvan Juan Carlos I.

Yleisönäkökulmasta kisajärjestelyjä on sitä vastoin syytä tarkastella kriittisesti. Kilpailuja saattoi seurata reaaliajassa online ja paraatipaikalla veneellä mereltä käsin.

Ellei ollut paikalla Itäsatamassa oli kuitenkin mahdotonta tietää, mitä tapahtui. Yleisö tai mediat eivät saaneet mitään tietoja siitä, milloin kilpailu ratkaistiin, milloin voittajien palkinnot jaettiin tai kuka oli voittanut. Kuutosten liitto lähetti kymmenen tuntia palkintoseremonioiden päättymisen jälkeen lehdistötiedotteen MM-kisoista. Ja ellei kyseistä sähköpostia saanut, tietoja voittajasta ei ole vieläkään luettavissa liiton kotisivuilta.

Hangon purjehdusseura tekee hyvää työtä nostamalla esiin purjehdusta ja esittelemällä lajia kiinnostuneille. Kuutosten liitolla on sitä vastoin syytä tarkastella toimintaansa. MM-kisat olivat erinomainen mahdollisuus esitellä erikoislajia suuremmalle yleisölle. Kaikki onnistumisen ainekset olivat tarjolla ja median kiinnostus suurta.

Lopputulos oli kuitenkin pannukakku. Kuutosten MM-kisojen suurin ongelma ei ollut täydellinen tyven, vaan kuutosten liiton välinpitämättömyys yleisöä kohtaan.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning