Lärorika läger för hoppsugna

Utrustning. Det är viktigt att ta hand om hästarnas sadlar och träns. Från vänster putsar Annika Grönroos och Evita Rokka sadlarna efter en terrängridtur. Bild: Patrik Lindström

Hangö Udds Ryttares 30 åriga historia av ridläger ordnas också i år, trots en osäker vår. På lägren kommer barn i olika åldrar som får lära sig nya saker om ridning och skötseln av hästarna.

Den osäkra våren spökade länge och i Hangö har bland annat den traditionella Sea Horse Week tvingats bli inställd, men hästaktiviteter finns det trots det i Hangö. I Hangö Udds Ryttares stall pysslar många barn om sina sköthästar och deras sadlar efter sin lektion i terrängen.

– Det var länge panik med om vi alls kunde ordna läger, det skulle ha varit en stor förlust för föreningen om vi skulle ha tvingats ställa in dem, säger ridlärare Mia Maukonen.

Av de över hundra lägerdeltagarna är det endast två som avbokat på grund av situationen. Människor har inte varit så rädda längre.

– Coronan har påverkat så att många läger har avbokats. Jag skulle först åka på ett läger till Imatra som blev inställt. Jag funderade om jag alls skulle få möjlighet att kunna åka på läger, säger Evita Rokka, 11 år från Helsingfors, en av deltagarna på lägret.

– Situationen påverkade inte, det var självklart att komma på läger. Lite försiktig måste man ändå vara och inte kramas så mycket, säger Luna Von Schantz, 9 år från Helsingfors.

Tidigare på våren var det noggrant med att bara ryttarna fick komma in i stallet, men inga särskilda regler för i år finns på lägret nu när resten av samhället återgått mot det normala.

– Vi är noggrannare med hygienen, men nu behöver vi inte ha strikta regler om vem och hur många som får vistas i stallet längre, säger Mia Maukonen.

Varierade läger

Ridlägren i Hangö ordnas med varierat upplägg. Det finns dagsläger för barn under 10 år där fokuset ligger mer på att pyssla om ponnyerna. Sedan finns det mer avancerade läger där barnen får hoppa hinder och lära sig mer om bland annat skötsel och hästars sjukdomar på teorilektionerna.

– Det gäller bara att hitta ett läger som passar en själv och ens nivå. Vi erbjuder både läger för nybörjare, men också för sådana som har kommit längre i ridningen, säger Mia Maukonen.

Lägerdeltagarna har tyckt att det har varit roligt att hoppa hinder och de väntar också på att få simma med hästarna senare under lägerveckan.

Barnens upplevelse

Mia Maukonen säger att det mest givande med lägren är att se hur barnen tycker det är roligt.

– Det är fint att under lägrets sista dag efter tävlingarna se hur stolta barnen är. Det känns bra att veta att man har lyckats med att ge dem en upplevelse, säger Mia Maukonen.

Barnen väntar också på det här lägrets tävling.

– Det ska bli roligt att få tävla, säger Luna Von Schantz.

Peppi Puoliväli, 12 år, från Helsingfors, berättar att hon blev modigare på Hangös ridläger.

– Jag har kommit tillbaka hit efter första gången, här fick jag mod att våga rida mer. I år väntar på att få göra ett nytt höjdrekord i hoppning. Varje år då lägret tar slut väntar jag på nästa år, säger hon.

Mer läsning