Lappohjassa tapahtuu paljon

Paljon tekeillä. Åsa Sundström ja Lappvik UF kuuluvat Lappohjassa tapahtumia järjestävien joukkoon. Seuraavaksi ohjelmassa on Lappohjan päivä. Bild: Jesper Sundström

Lappohjassa järjestetään tänä kesänä paljon tapahtumia. Seuraavana ohjelmassa on Lappohjan päivä ja elokuussa on vuorossa Muinaistulien yö.

Lappohjassa järjestettiin jokin aika sitten keskustelutilaisuus, jossa mietittiin, mitä tapahtumia Lappohjassa voisi järjestää. Lappohjan eri yhdistykset olivat edustettuina, mutta tilaisuus oli avoin aivan kaikille.

Nuorisoseuran Lappvik UF puheenjohtaja Åsa Sundström oli yksi tilaisuuteen osallistuneista. Hän kertoo, että tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa Muinaistulien yön järjestämisestä 31. elokuuta Lappohjassa.

– Muinaistulien yö on toki järjestetty viime vuosina, mutta ennen on ollut kyse suuremmista järjestelyistä tarjoiluineen ja erilaisine oheisohjelmineen. Niistä järjestelyistä on kuitenkin jo jonkin aikaa. Tarkoitus on tänä vuonna uusia konsepti ja järjestelyissä on mukana useampia yhdistyksiä.

Sundström kertoo, että muun muassa Lappohjan VPK osallistuu järjestelyihin. Samoin tekee

vapaapalokunnan naisjaosto sekä luonnollisesti nuorisoseura. Samanaikaisesti on todettava, ettei ole mikään sattuma, että toiminta on vireytynyt. Mainittuja keskustelutilaisuuksia ovat nimittäin edeltäneet yhdistysten tekemät aloitteet.

– Voidaan oikeastaan sanoa, että kokoukset ovat seurausta siitä, että useat osapuolet ovat miettineet samoja asioita ja kokoontuneet yhteen. Eduksi on ollut myös, että kulttuurijohtaja Jennika Friman Hangon kaupungista on osallistunut suunnitteluun, sanoo Sundström.

Lappohjan päivä tulossa

Jo tällä viikolla on vuorossa Lappohjan päivä. Päivä järjestetään lauantaina ja myös sen järjestelyihin osallistuvat monet paikalliset yhdistykset. Sundström korostaa kuitenkin erityisesti Lappohjan kylä- ja omakotiyhdistyksen roolia.

– Tapahtuma on ollut ennen suosittu, mutta on aina vaikea arvioida, miten paljon osanottajia saattaa tulla. Osallistujia on kuitenkin mielestäni ollut kiitettävästi. Enkä tarkoita tässä vain Lappohjan päivää, vaan tapahtumia yleensä.

Seuraava suurempi tapahtuma Lappohjassa on heinäkuussa, jolloin järjestetään marttojen kesämyyjäiset ja kirpputori. Sundström muistuttaa lisäksi, että martoilla on tapana järjestää vastaava tilaisuus myös talvella.

Sundström sanoo tosin, että naruista usein pitelevät samat henkilöt järjestäjästä riippumatta. Esimerkiksi hän itse kuuluu myös VPK:n naisjaostoon sen lisäksi, että hän on Lappvik UF:n puheenjohtaja.

– Voi kyllä sanoa, että Lappohjassa on tapahtunut pientä aktivoitumista, kun on kyse eri asioiden järjestämisestä. Järjestelyistä vastaavat kuitenkin melko pitkälti usein samat henkilöt. Mutta onhan tietysti niinkin, ettei Lappohjakaan ole mikään suuri paikka.

"On tunnettava itsensä tervetulleeksi"

Usein puhutaan siitä, että yhdistysten on nykyisin vaikea saada jäseniä mukaan eri tehtävien pelosta. Monet yhdistysaktivistit ovat varmasti yksimielisiä siitä, että talkoohengen merkitys on vähentynyt. Myös Sundström tunnistaa suuntauksen ja toteaa, että yhdistysten toisinaan ehkä on vaikea sopeutua uuteen tilanteeseen.

– Se on haaste. Lisäksi yhdistysten pitäisi pystyä tarjoamaan jokaiselle jotakin. Kaikkien on iästä riippumatta tunnettava itsensä tervetulleeksi toimintaan. Siinä onnistuminen saattaa kuitenkin välillä olla hieman vaikeata.

Siitä huolimatta voidaan todeta, että yhdistystoiminta sujuu oikein hyvin Lappohjassa. Sundström arvioi, että UF:ään kuuluu noin 50–60 jäsentä, joista reilut 30 on hieman aktiivisempia.

– Selviydymme myös hyvin tiedottamisesta jäsenillemme. Muun muassa Facebook on tehokas viestintäkanava, mutta käytämme myös paikallislehtiä.

Mer läsning