Laimea keskustelu veroprosentin laskemisesta

Alentamisen puolesta. Perussuomalaisten Pertti Ruuska pysyy kannassaan, että alhaisempi veroprosentti olisi hyväksi kaupungille. Bild: JohannaLindholm

Valtuusto ei jaksanut tänä vuonna innostua keskustelemaan ensi vuoden tuloveroprosentista. Pertti Ruuskan (PerusS) ehdotus veroprosentin laskemisesta 21,75 prosentista 20,75 prosenttiin ei synnyttänyt mitään varsinaista keskustelua.


Viime vuonna asian käsittely johti kokouksen keskeyttämiseen, mutta tänä vuonna kukaan ei oikein jaksanut kiihtyä, vaikka veroprosentti yleensä aina jakaa valtuutettujen mielipiteet.


Kaupunginhallitus ehdotti, että tuloveroprosentti pidetään nykyisellään eli 21,75 prosentissa.


Odotetusti Perussuomalaisten Pertti Ruuska ehdotti sen laskemista prosentilla. Hänen puoluetoverinsa Tony Särs kannatti ehdotusta.


– Olemme aiemmin sanoneet, että alempi veroäyri houkuttelisi tänne uusia asukkaita – nyt kyse on lähinnä nykyisten asukkaiden pitämisestä täällä, Ruuska sanoi.


Hän jatkoi perustelujaan sillä, että paikallisten palvelujen ostovoima lisääntyisi, kun lompakkoon jäisi enemmän rahaa. 


Kaupunginjohtaja Denis Strandell valisti valtuustoa toteamalla, että se merkitsisi melko tarkkaan 1,5 miljoonaa vähemmän tuloja kaupungin kassaan. 


– Miten se on mahdollista? Aiempina vuosina on aina puhuttu isoimmista summista, Ruuska hämmästeli ja lisäsi, että summa voitaisiin kompensoida sillä, että viranhaltijat hoitaisivat työnsä paremmin ja välttämällä McDonaldin kaltaiset, kaupungille kalliit tapaukset. 


Kukaan ei jaksanut oikeastaan esittää vastaväitteitä.

Urpo Hyttinen (VL) totesi, että hän aidosti pelkää, että kaupunki nykyisellä veroprosentillaan saa vaikeuksia täyttää kaikki lakisääteiset tehtävänsä perusturvassa. Äänestys päättyi 26 sen puolesta, että tuloveroprosentti säilyy ennallaan.

Ainoastaan neljä kannatti sen alentamista. Ruuskan ehdotusta kannattivat Särsin lisäksi Eero Koli ja Rolf Nyström.

HL tiedusteli kokouksen jälkeen, miksi asia on niin tärkeä.

– Tämä oli yksi Perussuomalaisten vaaliteemoista. Haluamme siksi pitää kiinni lupauksestamme. Lisäksi sillä voi rahallisesti olla melko suuri merkitys yksittäiselle hankolaiselle, sanoi Ruuska.

Kiinteistöverot pysyvät ennallaan 


Kiinteistöveroihin ei tule mitään muutoksia vuonna 2020.

Jorma Nousiainen (SDP) tosin ehdotti muiden asuinrakennusten veroprosentin korottamista 1,6:sta 1,8:aan.

Esko Tolvanen (SDP, varavaltuutettu) kannatti esitystä.

Björn Peltonen (RKP) pelkäsi, että korotus vaikuttaisi kielteisesti investointeihin uudisrakennuksiin.

Barbro Wikberg (RKP) tiedusteli, minkälaisista summista oli kyse ja sai vastauksen, 42 000 euroa, valtuuston puheenjohtaja Jouko Kavanderilta (SDP).


Äänestyksessä 18 valtuutettua kannatti nykyistä tasoa ja 12 korotusta.

Mer läsning