Kvinnor med vilja och villor

Återuppbyggd. Anna Wichmann blev förtjust i fallfärdiga Villa Ljungbo och renoverade huset till sin forna glans. Bild: Moa Aulanko

Hangö är känt för sina många unika villor. Precis vid infarten till Hangö står den anrika Villa Ljungbo. Villan stod länge tom, förfallen och rivningshotad, tills en dag då Anna Wichmann cyklade förbi och blev förtjust.

Havet har alltid fascinerat Anna Wichmann och i kombination med de gamla villorna tilltalade Hangö henne. Hennes familj har tidigare hyrt villor i Hangö och skaffade för fem år sedan en första egen villa i Hangö, men de märkte snabbt att utrymmet inte räckte till.

– Vi köpte den första villan i Hangö som en sommarstuga, men vi märkte snabbt att vi tillbringade all vår fritid där, säger Anna Wichmann.

De sökte inte aktivt efter något större, men ödet blandade sig i och Anna Wichmann stötte på Villa Ljungbo på en cykeltur. Hon blev förtjust i den och tog sedan reda på om hon kunde få köpa den och fick då reda på att den var rivningshotad.

– Jag såg potential i villan och att det skulle ha varit ett stort misstag att en sådan här byggnad skulle ha förstörts, säger hon.

Stort arbete

Villa Ljungbo hade länge stått tom. På våren räddade hon villan från sitt mörka öde och köpte den för 12 000 euro av Hangö stad. I affären ingick också att hon skulle arrendera ett 3 000 kvadratmeter stort område, för ett årsarrende på 1 000 euro. Sedan var det bara att kavla upp ärmarna och ta tag i projektet att totalrenovera en fallfärdig villa.

– Jag köpte den här villan själv för att det passade till husets historia. Jag är själv en pionjär inom min bransch, en av Finlands första kvinnliga sjöofficerare. Jag är van vid att organisera större projekt och därför kändes det inte som en omöjlighet att fixa upp ett så här stort hus och få det i värdigt skick, säger hon.

Anna Wichmann har mer eller mindre gjort hela ytrenoveringen både på ut- och insidan av huset själv. Det krävs mycket drivkraft och vilja till ett så stort projekt och mycket av hennes tid går till det.

– Utan en stor egen insats skulle det i princip vara ekonomiskt omöjligt att renovera ett så här stort hus, säger hon.

Uppvärmningssystemet har uppdaterats till ett mer ekologiskt och energieffektivt system. Nya rör och förnyad elektricitet har också installerats. Nästa stora projekt blir att förnya taket under hösten.

Coronavåren gav henne tid att renovera Villa Ljungbo och våren har också lett till att hon nu tillsammans med sin man och sina barn ska flytta permanent till Hangö och Villa Ljungbo.

Kulturhistorisk betydelse

Villa Ljungbo och dess sjutton rum har en drygt hundraårig historia. En av Finlands första kvinnliga läkare, Viva Lagerborg, lät bygga villan i början av 1900-talet som ett tuberkulossanatorium. Det var hennes kusin, Signe Lagerborg-Stenius, en av Finlands första kvinnliga arkitekter, som planerade huset. Förutom att huset har fungerat som ett sanatorium har det också bland annat fungerat som barnhem, ungdomshem och ålderdomshem.

– Det här huset har en viktig kulturhistorisk betydelse och en färgrik historia, vi talar ändå om sin tids pionjärer inom sina yrkesområden, säger Anna Wichmann.

Relevant. Anna Wichmann tycker det är viktigt att förstå den kulturhistoriska betydelsen i gamla villor. Bild: Moa Aulanko

Anna Wichmann är dotter till en historielärare och hon fascineras av att gamla hus har en lång historia innan man själv blir en del av husets historia för en kort tid. Hon säger att det finns vissa kulturella värden i villorna som inte går att mäta i pengar.

– Villorna är en del av vår nationalitet och människor kommer långtifrån för att besöka Hangö och dess villor med sin unika träarkitektur. Det kommer inte fler sådana här villor, utan man måste ta hand om och bevara de som finns, säger Anna Wichmann.

Inspiration i sociala medier

Anna Wichmann delar bilder på villorna och sina projekt på sociala medier, för att hon själv försökte hitta information om renovering då de köpte den första villan.

– Jag har märkt att det finns ett intresse för renovering och villor. Det har varit ett sätt att dela kunskap och både ge och få inspiration för egna projekt, säger hon.

Mer läsning