Kurssi auttaa sinua tunnistamaan kykysi ja pääsemään työelämään

Innostaa. Projektipäällikkö Anne-Mari Hätönen sekä kurssiohjaajat Terhi Matikainen ja Eila Sarin tekevät työtä auttaakseen työnhakijoita työllistymään. Bild: Harald Grönstrand

Työnhakijoille alkaa Hangossa 12. marraskuuta kolmen viikon pituinen kurssi. Ilmaisella kurssilla saa apua sekä käytännön yksityiskohtiin että henkilökohtaiseen kehitykseen liittyvissä asioissa.

– Meillä on oikeastaan kaksi projektia, yksi alle 30-vuotiaille ja yksi yli 30-vuotiaille, kertoo Duuniagentin projektipäällikkö Anne-Mari Hätönen.

Duuniagentti on tänä syksynä Hangossa toteutettava kuntayhtymä Luksian hanke. Kolmen viikon pituiset kurssit järjestetään Folkiacenterissä marraskuun puolivälistä alkaen.

– Autamme kaikkia edistymään suunnitelmissaan. On helpompi aktivoitua, kun ei istu yksin kotona vain omia asioita mielessä pyöritellen, Hätönen sanoo.

Hangon kaupunginkirjastossa järjestettyyn kurssin esittelytilaisuuteen osallistui kolmisenkymmentä henkeä. Useimmat heistä olivat kiinnostuneita yli 30-vuotiaille järjestettävästä kurssista, mutta myös nuoremmille järjestettävä kurssi kiinnosti kourallista.

– Opetamme muun muassa, miten koulusta pääsee työelämään. Autamme konkreettisissa asioissa, kuten omien vahvuuksien esiin tuomisessa, miten ansioluettelo kirjoitetaan ja miten oppii tunnistamaan potentiaalia, jota ei tiennyt omaavansa, kertoo nuoremmille järjestettävän kurssin vetäjä Eila Sarin.

Ulos mukavuusalueelta

Sarin kertoo, että nuorempien kurssilla harjoitellaan myös tilanteita, joissa olo saattaa tuntua epämukavalta.

– Tyypillinen tällainen tilanne ovat työpaikkahaastattelut, hän kuvailee.

– Kun tulen vieraaseen paikkaan, siirryn puolustuskannalle, vaikka tiedän omat kykyni. Ellen harjoittele tällaisia tilanteita hengitystä kiihdyttävät lihakset jännittyvät ja annan hermostuneen kuvan itsestäni. Sama liittyy työhaastatteluihin. Mitä sanon, selviydynkö tästä, miten haastattelu sujuu? Jännityksestä voi harjaantua eroon, Sarin toteaa.

Terhi Matikainen toimii yli 30-vuotiaille järjestettävän kurssin ohjaajana. Kurssitapaamisia on kolmesti viikossa kolmen viikon ajan.

– Yksi käsiteltävistä aiheista on, että vaihtoehtoihin pitää asennoitua avoimin mielin. Omia kykyjä mietittäessä monet tulevat yllättymään siitä, mihin kaikkeen he pystyvät, Matikainen vakuuttaa.

Kurssin ensimmäisellä viikolla asetetaan tavoitteet, joihin osallistujat haluavat päästä. Toinen viikko kuluu cv:n läpikäyntiin sekä työhakemusten tekemiseen ja erilaisiin työnhakuvaihtoehtoihin.

– Enää ei voi vain tyytyä sunnuntain Helsingin Sanomien ilmoitusten lukemiseen, Matikainen selittää.

Kolmannella viikolla harjoitellaan haastatteluja ja kanssakäymistä, erilaisia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä sekä jatkokoulutusmahdollisuuksia. Kurssilla tullaan käsittelemään myös yrittäjyyttä.

Apua pätevöitymiseen

Marraskuussa järjestettävän kurssin lisäksi Duuniagentin välityksellä voi saada myös henkilökohtaista valmennusta. Lisäksi järjestetään koulutuksia, joilla hankkii muodollisen pätevyyden joillekin osa-alueille.

– Olemme järjestäneet koulutusta muun muassa hygieniapassien ja työturvallisuuskorttien saamiseksi. Kurssit ovat olleet suosittuja, sanoo Anne-Mari Hätönen.

Duuniagentti-hanke toteutetaan akselilla Hanko, Raasepori, Lohja, Vihti ja Karkkila. Projektia ei toteuteta TE-palvelujen puitteissa, mutta muun muassa Euroopan sosiaalirahasto osallistuu projektin rahoitukseen.

– Tämä tarkoittaa valitettavasti, ettei kurssia voida hyväksy aktiivimallin mukaiseksi toiminnaksi, Hätönen toteaa.

Duuniagentti

Kurssiaika ja –paikka: 12.–30.11. Folkiacenter.

Kurssi on ilmainen, ja järjestetään kolmena päivänä viikossa.

Suomenkielisellä kurssilla pyritään auttamaan työnhakijoita pääsemään työelämään.

Kurssille haluavien tulee ottaa yhteys Terhi Matikaiseen, puh. 044 335 6292 tai terhi.matikainen@luksia.fi

Rahoituksesta vastaavat Euroopan sosiaalirahasto, Hämeen ELY-keskus, Luksia, Hanko, Karkkila, Lohja, Raasepori ja Vihti sekä Uudenmaan TE-toimisto.