Kurs hjälper dig inse dina förmågor och komma in i arbetslivet

Inspirerar. Projektchef Anne-Mari Hätönen, kursledare Terhi Matikainen och Eila Sarin arbetar med att hjälpa arbetssökande hitta jobb. Bild: Harald Grönstrand

Den 12 november börjar en tre veckor lång kurs för arbetssökande i Hangö. Kursen är gratis och hjälper med både praktiska detaljer och personlig utveckling.

– Vi har egentligen två projekt, ett för personer under 30 år och ett för personer över 30 år, säger Anne-Mari Hätönen som är projektchef för Duuniagentti.

Duuniagentti är ett projekt som samkommunen Luksia ordnar, och den här hösten kommer det till Hangö. Kurserna som är tre veckor långa hålls i Folkiacenter från och med mitten av november.

– Vi hjälper alla gå framåt med sina planer. Det är lättare att aktivera sig själv om man inte är ensam hemma med endast sina egna tankar, säger Hätönen.

När kursen presenterades i Hangö stadsbibliotek dök ett trettiotal intresserade upp för att höra om projektet. De flesta av dem var intresserade av kursen för över 30-åringar, men också en handfull var intresserade av kursen för ungdomar.

– Vi lär bland annat ut hur man från skolan kommer in i arbetslivet. Vi hjälper med konkreta problem, som hur man lyfter fram sina styrkor, hur man skriver en cv och hur man ser potential man inte visste att man hade, säger Eila Sarin, som kommer att dra kursen för yngre.

Utanför bekvämlighetszonen

Sarin berättar att man under kursen för ungdomar också kommer att öva på situationer som man inte är bekväm med.

– Ett typiskt exempel är arbetsintervjuer, säger hon.

– När jag kommer in på en främmande plats så blir jag defensiv trots att jag vet vad jag är kapabel av. Ifall jag inte tränar inför det kommer jag att spänna vissa muskler som gör att andningen blir snabbare, och det ger ett nervöst intryck. Det är samma med sysselsättning. Vad ska jag säga, klarar jag av det här, hur går intervjun? Men det går att träna bort, säger Sarin.

Terhi Matikainen leder kursen för de som är över 30. I kursen träffas man tre gånger i veckan under tre veckors tid.

– Ett av ämnena vi behandlar är att det är viktigt att vara öppen till alternativ. Vi kommer att fundera på våra egna förmågor, och många överraskas över vad de är kapabla till, säger Matikainen.

Under kursens första vecka läggs det ut mål för vad deltagarna vill. Den andra veckan kommer att gå till att se över cv:n, arbetsansökningar och jobbsökande.

– Det går inte längre med att bara se annonserna i söndagens Helsingin sanomat, säger Matikainen.

Den tredje veckan övar man på intervjuer, interaktioner, saker som är bra att tänka på och skolningar för vidareutbildning. Också företagande kommer att behandlas under kursen.

Hjälper med kompetens

Förutom kursen som ordnas nu i november kan man också via Duuniagenti få personlig coachning. Dessutom ordnar man skolningar som ger en formell kompetens inom vissa områden.

– Vi har bland annat ordnat kurser så man får hygienpass eller arbetssäkerhetskort. Kurserna har varit populära, säger Anne-Mari Hätönen.

Projektet Duuniagentti ordnas över axeln Hangö, Raseborg, Lojo, Vichtis och Högfors. Projektet ordnas inte inom TE-tjänsterna, men finansieras bland annat av europeiska socialfonden.

– Det här betyder att kursen tyvärr inte kan räknas för aktiveringsmodellen, säger Hätönen.

Duuniagentti

Kursen pågår den 12–30.11 på Folkiacenter.

Kursen är gratis och pågår tre dagar i veckan.

Kursen som strävar efter att hjälpa arbetssökande in i arbetslivet är på finska.

Vill man gå kursen ska man ta kontakt med Terhi Matikainen på 044-3356292 eller terhi.matikainen@luksia.fi

Som finansiärer fungerar europeiska socialfonden, Tavastlands NTM-central, Luksia, Hangö, Högfors, Lojo, Raseborg, Vichtis och Nylands TE-byrå.