Kuninkaiden 
kesä


Hangon kesää tähdittävät tänä kesänä kuninkaat. Jo aiemmin selvisi, että Espanjaa vuosina 1975–2014 hallinnut kuningas Juan Carlos I vierailee Hangossa elokuun alussa purjehtiakseen kuutosten MM-kisoissa.

Ja lauantaina varmistui siis, että Hanko viikkoa aiemmin eli 28. heinäkuuta saa vieraakseen hyväntekeväisyystapahtumaan osallistuvan tenniskuningas Björn Borgin. Vierailu kruunaa Hangon erittäin intensiivisen tenniskesän, jonka kaksi kohokohtaa ovat seniorikilpailut, joiden ohjelmaan Borgin vierailu kuuluu, sekä alle 21-vuotiaiden nuorten SM-kisat.

Tenniskuningas Borg on suuri minkä tahansa mittapuun mukaan. Hänen viisi peräkkäistä Wimbledon-voittoaan ja kuusi mestaruuttaan Pariisissa nostavat hänet ehdokkaaksi kisassa kaikkien aikojen tennispelaajan arvonimestä. Ainoa vakava uhkaaja on Roger Federer.


Näin jälkikäteen voi myös todeta, että Borg teki taktisesti oikein lopettaessaan tennisuransa sen ehdottomalla huipulla ja suhteellisen nuorena eli 26-vuotiaana. Muutamat puolivillaiset paluuyritykset voidaan unohtaa tässä yhteydessä. 
Maailmanlaajuisessa tähtivertailussa liikutaan ehdottomasti raskaassa sarjassa. Björn Borg on yksi maailman kautta aikojen tunnetuimmista urheilijoista. Hänet luetaan samaan luokkaan Muhammed Alin, Diego Maradonan ja – ehkä pienin varauksin – Tiger Woodsin kanssa. Näitä neljäähän yhdistää erittäin menestyksekkään urheilu-uran lisäksi myös, kauniisti ilmaisten, tapahtumarikas yksityiselämä.


Urheilulliselta kannalta Borgin vierailu ei jääne historiaan, mutta samaa ei voida sanoa kuutosten MM-kisoista Hangossa. Kilpailut houkuttelevat Suomen eteläisimpään kaupunkiin maailman purjehduseliitin, johon myös Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I kuuluu. Hänellä on puolustettavanaan MM-voitto Vanvouverin kisoista 2017 ja EM-kulta La Trinitén kilpailuista 2018.


Nyt 81-vuotias Juan Carlos osallistui jo 1972 Münchenin olympialaisiin, joissa hän sijoittui 15:ksi Louhi-luokassa. Hän oli tuolloin vielä prinssi ja kilpaili nimellä Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, joka voisi olla pisin osanottajan nimi olympialaisten historiassa.


Nyt hän tulee Hankoon tähdittämään kuninkaallista kesäämme. Kuninkaiden suuruusjärjestys lienee tässä yhteydessä sivuseikka.

Mer läsning