Kulikova vann igen i Hangö

Seger. Till slut var det Anastasia Kulikova som stod som segrare i Hangö. Bild: Jesper Sundström

För andra året i rad vann Anastasia Kulikova damklassen i Finnish tour som spelades i Hangö. Otto Virtanen var bäst i herrklassen.

Precis som fallet varit de senaste åren avslutades tennisveckan i Hangö även den här gången med en deltävling i Finnish tour. Det handlade om årets femte deltävling och bland annat var Anastasia Kulikova på plats för att försvara sin singeltitel från i fjol. HVS-spelaren Kulikova är etta på den finländska rankningen och fjärde på den internationella ITF-rankningen som är nivån under den professionella WTA-touren för damer.

Hon kom till Hangö som färsk FM-guldmedaljör och tog sig till final genom att besegra såväl Venla Ahti som Sade Scharlin. Ahti vann för övrigt sin match mot HTK:s Clarissa Blomqvist. Detta efter att Blomqvist hade brutit när Ahti ledde med 6–1, 2–0. Oberoende av det var det Emelie Gabran (också från HVS) som stod på andra sidan nätet mot Kulikova i finalen. Gabran hade i tur och ordning besegrat Emilia Hartman, Liisa Vehviläinen och Stella Remander. Finalen vanns dock av Kulikova med 6–3, 6–3.

– Det var inte min bästa tennismatch. Jag har spelat tävlingsmatcher tre veckor i sträck och så har det inte varit på länge. Alla tävlingar stoppades ju i mars. I dag var det dessutom tungt mentalt och före tävlingen var jag osäker på om jag skulle delta. Till slut bestämde min tränare och jag ändå att det är bäst att spela så många matcher som möjligt, säger Kulikova.

Virtanen vann

Herrarnas singel vanns av Otto Virtanen från HVS. I finalen besegrade han ÅLK:s Eero Vasa med 6–2, 6–0. I herrklassen representerades HTK av Pontus Ahlvik och Arthur Alén. Alén förlorade genast med 6–2, 6–2 mot Hermanni Tiainen medan Ahlvik slog Kasper Byskata med 6–4, 6–2 i första omgången. I andra matchen blev det dock en förlust mot redan nämnda Virtanen med 6–4, 6–3. HTK-duon spelade också dubbel och de inledde med det en seger med 3–6, 7–5, 10–5 mot Alex Lindqvist och Valtteri Väre. Den senare representerade HTK. Efter det blev det en förlust mot Roni Riikonen och Hermanni Tiainen. HTK-paret förlorade med 6–2, 7–5.

HTK:s Lucas Rosvall deltog också i herrdubbeln och han spelade tillsammans med Axel Eriksson från ÅLK. Första omgången gav en bekväm seger mot Caius Blomqvist och Joonas Silén, men kvartsfinalen blev tuffare. Där slog de Ville Heikki-Talvenmaa (också HTK) och Jussio Salmio med 6–4, 2–6, 10–8. I semifinalen väntade Masi Sarpola och mycket rutinerade Harri Heliövaara. Rosvall och Eriksson fick se sig slagna med 6–2, 6–0.

Heliövaara och Sarpola vann till slut hela turneringen. I finalen besegrade de Oskar Nurmio och Mikko Rouvala med 7–5, 6–4. Damdubbeln vanns av Venla Ahti och Mariella Minetti. De slog Sade Scharlin och Ella Tuomela med 6–4, 7–6.

Stor tävling

Den traditionella tennisveckan i Hangö började förra måndagen och avslutades i söndags. Hundratals spelare var på plats och nästan 900 matcher spelades.

– Det är inte omöjligt att det är rekordsiffror i ett finländskt sammanhang. Kanske kan någon tävling för länge sedan ha kommit upp i liknande siffror, men åtminstone känner inte jag till det. Räknar man med deltagarna i deltävlingen i Finnish tour, som spelades under tennisveckan och hade ungefär 100 deltagare, var sammanlagt 580 spelare på plats i Hangö, säger tävlingsledaren Ville-Heikki Talvenmaa.

Att kalla tennisveckan i Hangö för Finlands populäraste tennisevenemang är förmodligen ingen överdrift. Spelare från hela landet kommer till Hangö och i år var dessutom såväl en italiensk som en engelsk spelare på plats.

– Vi har lyckats göra det här till en tävling som inte endast riktar sig till vår region. Även i år hade vi deltagare från till exempel Uleåborg och Åland. Samtidigt märks det att det finns en efterfrågan på tävlingen. Redan nu har vi fått förfrågningar om när tennisveckan spelas nästa år och vilka inkvarteringsmöjligheter som finns nästa sommar, säger Talvenmaa.

Flera hemmaframgångar

HTK var välrepresenterat i de olika klasserna under tennisveckan och till exempel gick det bra i herrarnas A3-klass. Hemmaspelaren Pontus Ahlvik vann turneringen och i finalen besegrade han klubbkompisen Lucas Rosvall med 7–5, 6–2. I herrarnas B-klass tog sig Samuli Alaluusa till final. Där förlorade han mot Oskar Nurmio med 6–1, 6–2. I herrarnas C-klass spelade Egor Rybakov semifinal. I far och son-dubbeln blev det en semifinalplats för Jyrki och Samuli Alaluusua och i herrsingeln för 35-åringar tog sig Ville-Heikki Talvenmaa till semifinal.

I herrdubbeln för samma åldersklass blev det också en semifinalplats för Talvenmaa som spelade med klubbkompisen Antti Ranta. I samma klass förlorade HTK-spelaren Casimir Lindholm, som spelade med Janne Viitala från Grani Tennis, finalen. I herrar 60 tog sig hemmaspelaren Ari Heinilä till final, men han förlorade.

I klassen F12 lyckades HTK-spelaren Joanna Latva-Kiskola komma till final. Dock blev det en förlust. I F14 blev det en semifinalförlust för hemmaspelaren India Korhonen. I mixeddubbel vann Arthur Alén och Maisa Knuutila finalen mot Ville-Heikki Talvenmaa och Hilppa Tuomola.

Mer läsning