Kriget fångas för rysk publik

Dokumentärserien Pamjat som visas i rysk tv behandlar minnen och minnesmärken som knyter an till röda armén. På Hangö udd fann tv-teamet mycket intressant att filma.

På sina håll i Ryssland finns det en föreställning om att händelser och minnesmärken från andra världskriget som knyter an till det forna Sovjetunionen inte värderas eller vårdas i andra länder.

Dokumentärserien Pamjat – Minnet – som visas i den ryska tv-kanalen Kultura berättar att så inte behöver vara fallet.

Det säger regissören Jevgenij Bezborodov som tillsammans med kameramannen och fotografen Damir Jakubov besökte Västnyland under fyra dagars tid för att här dokumentera minnesmärken från kriget och samtidigt intervjua flera personer.

Bild: Niclas Erlin

Flera länder besöks

Männen jobbar för ett produktionsbolag som gör filmer och dokumentärer för olika tv-kanaler, däribland statliga Kultura. För den aktuella produktionen har de besökt flera länder under en och samma tur.

– Nu gör vi fyra olika delprogram, säger Bezborodov och berättar att Finland, Sverige, Lettland och Kroatien behandlas i egna avsnitt.

I programserien som redan pågått en tid besöks totalt 16 olika länder.

Det bärande temat är sovjetiska minnesmärken och krigsscener på olika håll i Europa.

Minnessten. Carl-Fredrik Geust berättar för regissören Jevgenij Bezborodov och kameramannen Damir Jakubov om flygaren som gravlades på Odensö. Bild: Niclas Erlin

Jevgenij Bezborodov säger att tyngpunkten inte ligger på en kronologisk uppräkning av slag eller beskrivning av stridshändelserna.

– Vi är mer intresserade av olika synpunkter och det som folk minns.

De aktuella avsnitten kommer att redigeras under slutet av sommaren, men det är inte klart när de sänds i tv.

Många intervjuades

Under sin vistelse på Hangö udd besökte filmteamet flera olika ställen, bland annat den sovjetiska begravningsplatsen i Täktom. Många personer hann intervjuas och Bezborodov säger att mottagandet varit gott.

– De personer vi talat med förhåller sig väldigt sakligt till historien, säger han och tillägger att finländarna verkar ta väl hand om de minnen och minnesmärken som finns.

I lördags filmade teamet på Frontmuseet i Lappvik, där Yrjö Sahlstedt presenterade utställningen och berättade om kriget. Museet ligger invid gränslinjen till den krigstida sovjetiska militärbasen.

– På båda sidorna av gränsen byggdes försvarslinjer upp, sade Sahlstedt och berättade att hans egen pappa som var inkallad i kriget tjänstgjorde vid frontavsnittet.

Söndagen veks för ett besök vid den nedskjutna flygaren Nikolaj Nikolajevitj Jekusjevs minnessten på Odensö i Ekenäs skärgård.