Kotouttaminen herätti tunteita valtuustossa – kolme valtuutettua protestoi poistumalla valtuustosalista

Bild: Harald Grönstrand

Keskustelu kävi kuumana Hangon valtuuston käsitellessä kaupungin uutta kotouttamisohjelmaa. Valtuutetut olivat yhtäältä järkyttyneitä kustannuksista ja toisaalta siitä, että ohjelma on koordinoitu Raaseporin kanssa. Asian käsittely päättyi siihen, että kolme poliitikkoa protestoi poistumalla valtuustosalista.

Valtuusto otti tiistaisessa kokouksessaan kantaa Hangon ja Raaseporin kaupunkien yhteiseen kotouttamisohjelmaan. Laki edellyttää, että kaupungilla on hyväksytty kotouttamissuunnitelma, jotta se voi saada korvauksia kotouttamistoiminnasta. Hangon kaupunki on vuosina 2012–2018 saanut tällaisia korvauksia 1,4 miljoonaa euroa.

Valtuustossa virisi vilkas keskustelu. Eero Koli (Hanko 2016), Tony Särs (Ps) ja Pertti Ruuska (Ps) arvostelivat ohjelmaa kovin sanoin.

– Te olette laatineet ohjelmaa 9 kuukautta ja sitten meillä on muutama päivä aikaa sisäistää se? Emme me ole mitään asiantuntijoita, sanoi Ruuska.

– On täysin absurdia, että Raasepori hoitaa Hangon kotouttamisen, sanoi Särs.

– Raasepori on laatinut tämän ohjelman työryhmässä yhteistyössä Hangon kanssa, sanoi Raaseporin pakolaiskoordinaattori Karin Ljung-Hägert.

Hän selitti, että ohjelman fokus on eri toimijoiden välisen yhteistyön vahvistamisessa sekä maahanmuuttajien työllistymisen edistämisessä.

– Hangon ohjelma on erittäin asiakaskeskeinen ja henkilökohtainen, hän sanoi.

Särs, Ruuska ja Koli arvostelivat kovin sanoin myös sitä, ettei ohjelmassa ollut mitään konkreettisia lukuja kotouttamisen kustannuksista, vaikka sosiaalipalvelupäällikkö Elisabeth Sundberg selitti, että kustannukset korvataan.

– Täällä keskustellaan maahanmuuttajista ikään kuin he olisivat kauppatavaraa, mitä he maksavat ja mitä me saamme. Kyse on kuitenkin ihmisistä, joiden me haluamme kotoutuvan ja joita haluamme auttaa, sanoi Teemu Köppä (Vihreät).

Eero Koli ehdotti, ettei kotouttamisohjelmaa hyväksyttäisi. Ruuska ja Särs kannattivat hänen ehdotustaan. Valtuutetuista 25 kannatti ohjelmaa ja 4 vastusti. 1 valtuutettu äänesti tyhjää. Koli nousi äänestyksen jälkeen salissa seisomaan:

– Ilmoitan eriävän mielipiteeni, hän sanoi ja poistui salista Ruuskan ja Särsin seuraamana.

Puheenjohtaja Jouko Kavander (SDP) totesi valtuutettujen mielenosoituksellisesti jättäneen kokouksen pyytämättä lupaa poistumiseen. Kotouttamisohjelma oli ensimmäinen valtuuston kokouksessa käsitelty asia, joten Koli, Särs ja Ruuska eivät osallistuneet muiden asioiden käsittelyyn.