Kohtaamisia työmarkkinoilla

Kontaktipintoja. Nuorisotyöntekijä Mats Nyström, yrittäjä Nana Hyry, työllistämiskoordinaattori Marika Engblom ja uusyritysneuvoja Martina Sundqvist tietävät, että työllisyys koostuu kirjavan tilkkupeiton lailla monista tekijöistä. Bild: Johanna Lindholm

Työpaikkapula ei ole aina pahin ongelma ratkaistavaksi nykypäivän työmarkkinoilla. Usein on kyse oikean henkilön löytämisestä tiettyyn tehtävään. Se on yksi Hangossa nyt järjestettävien rekrytointimessujen ydinasioista.

– Yhteistyö on yksi tärkeimmistä asioista pyrkimyksissä saavuttaa mahdollisimman korkea työllisyysaste. Siksi olen iloinen, että näitä messuja järjestämässä on useampia toimijoita ja että ne kattavat monia työmarkkina-alueita.

Näin sanoo Marika Engblom, joka on työskennellyt kaupungin työllistämiskoordinaattorina vuodesta 2018.

Tammikuun puolivälissä järjestettävien "Hanko Rekry Hangö" –messujen alaotsikko onkin siksi Työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamispaikka.

Löytää oikea pari

Messujen osaamista ja kokemusta työllistämisestä omaavia järjestäjätahoja on neljä: Hangon kaupunki, työvoimatoimisto TE-palvelut, uusyrityskeskus Novago sekä Hangon Yrittäjät ry.

Kaikilla neljällä on potentiaalisten työnantajien ja työnhakijoiden välisessä tapaamisessa esiteltävänään oma erikoisosaamisalueensa.

– Olen iloisesti yllättynyt siitä, että niin monet yritykset osallistuvat messuihin, sanoo yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Nana Hyry ja toteaa, ettei työpaikkatarjonta aina automaattisesti vastaa työnhakijoiden osaamisalueita.

Tämä johtuu siitä, että osa töistä nykyisin edellyttää kattavaa erikoisosaamista tai ettei työpaikan vaihtoa miettivien käytettävyydestä työmarkkinoilla aina ole virallista tietoa. Lisäksi saattaa olla kyse muissa kanavissa tunnusteluja tekevistä yksinyrittäjistä, jotka harkitsevat ensimmäisen työntekijänsä palkkaamista.

Hangossa voi myös olla haasteellista löytää oikeanlaista työvoimaa esimerkiksi ravintola- ja palvelualan kausipainotteisiin töihin.

Laaja-alaista tarjontaa

Messuihin osallistuvien parinkymmenen nimen joukossa on monenlaisia toimijoita kansainvälisistä ja kansallisista yrityksistä pienempiin paikallisiin yrityksiin tai yksinyrittäjiin.

Messuihin osallistuu myös erilaisia oppilaitoksia, säätiötä ja muita järjestöjä.

– Osa ajattelee ehkä työllistävänsä itse itsenä ryhtymällä yrittäjäksi. Me olemme siksi paikalla, sanoo yritysneuvoja Martina Sundqvist Novagosta.

Novago avustaa yhdessä ApuOmena ry:n kanssa osallistujia myös ansioluettelonsa päivittämisessä. Hangon yrittäjillä on messuilla digitaalinen nurkkaus, jossa pyörii videoesittelyjä ja jossa voi otattaa ammattikuvaajalla kuvan itsestään liitettäväksi työpaikkahakemukseen.

Työmarkkinat ovat alituisessa myllerryksessä ja taito markkinoida itseään on jatkuvaa päivittämistä edellyttävä tuoretuote.

Ohjaa nuoria työelämään

Mats Nyström kaupungin nuorisopaja VIAsta edustaa yhtä työllistämispalvelujen tukimuotoa.

Pajan työstä paljon on kuntouttavaa. Tavoitteena on saada työttömät nuoret työmarkkinoille. Se voi tapahtua joko koulutuksen tai töiden kautta esimerkiksi työharjoittelun, oppisopimusten tai muiden yksilöllisten suunnitelmien avulla. Pajan palveluihin kuuluvat myös nuorten suoritettavaksi soveltuvat helpommat työtehtävät.

Messut ovat hyvä apukeino asioiden edistämisessä riippumatta siitä, minkälaista apua työmarkkinoilta kaipaa.

– Eivät tämänkaltaiset messut toki aina heti johda työpaikan saamiseen. Niillä solmittavat yhteydet voivat kuitenkin pidemmällä aikavälillä johtaa työllistymiseen, järjestäjät kiteyttävät.

Messut järjestetään keskiviikkona 15.1. kello 15-18 Kaupungintalon lämpiössä.

Paikalla on noin 20 yritystä ja muita työmarkkinatoimijoita.

Järjestäjät ovat lähettäneet eri kohderyhmille kutsuja muun muassa sosiaalisen median välityksellä.

Mer läsning